Цигари, чорапи, химикалки: бележки с желани в ГДР дефицитни стоки

...
Цигари, чорапи, химикалки: бележки с желани в ГДР дефицитни стоки
Коментари Харесай

Берлинската стена и молбите към враговете

Цигари, чорапи, писалки: бележки с мечтани в Германска демократична република дефицитни артикули постоянно прелитали над Берлинската стена в западна посока. И жителите на Западен Берлин нерядко откликвали на молбите.

" Имаме 10 немски марки. Можете ли да ни купите цигари за тези пари? " - пишело на бележката, дохвърчала от Източен Берлин. А отговорът гласял: " Разпределяйте цигарите деликатно. И други желаят да пушат, а ние за жалост не сме капиталисти. " Накрая било добавено: " Изгори това неотложно! ".

Такива секрети послания нерядко нарушавали вътрешногерманската граница. За 60-та годишнина от построяването на Берлинската стена едноименната фондация разкри част от наличието на този тип загадка поща.

Когато копнежът е по-силен от риска

Берлин е разграничен град още от 1948-а година, само че дълго време границата остава релативно отворена и берлинчани постоянно я минават: жителите на Западен Берлин пазарят на изток по-евтин самун и други артикули, а източноберлинчани вървят на работа в Западен Берлин, където заплатите са освен по-високи, само че и в немски марки. Или просто се отбиват до най-близкото кино отвъд границата, с цел да гледат най-новия холивудски филм.

На 13-а август 1961-а година обаче стартира строителството на Берлинската стена и всичко се трансформира за една нощ: границата е затворена, а контактите сред жителите на двете елементи на града стават нежелани. Но архивите на фондация " Берлинската стена " съхраняват удивителни свидетелства за това по какъв начин поданици на Източен Берлин поемали голям риск, с цел да продължат да контактуват със своя " идеологически зложелател " от запад.

Източногерманските граничари да вземем за пример хвърляли през бетонната ограда бележки с претенции за неща, които не се намирали в Източен Берлин, или чието качество било по-лошо от това на запад. Тази търговия можела да им излезе доста скъпо, само че желанието да пушиш " Lucky Strike " вместо евтиния източногермански тютюн било по-силно.

Колекцията неразрешени послания от Германска демократична република

Много от граничните чиновници се отнасяли нееднозначно към строителството на Стената, която трябвало да пазят, излиза наяве от портала Сhronik-der-mauer.de, на който са поместени записките. Съвсем не всички изпълнявали служебните си отговорности от идеологически съображения - на някои поверявали защитата единствено заради това, че нямат родственици на Запад и е малко евентуално да избягат от Германска демократична република. От другата страна на " Бернауер Щрасе ", през която прекосявала разграничителната линия, били граничарите и жителите на Западен Берлин.

Цигарите са били една от най-търсените артикули, излиза наяве от изявления в пресата на Федерална Република Германия. Освен това в бележките, долитащи от изток през Стената, имало запитвания за вестници, транзистори, връзки за обувки или писалки, които да могат да бъдат взети вечерта.

" Бихте ли могли да хвърлите чифт безшевни чорапи през Стената? При нас ги няма. Размер 9,5, не прекомерно светли. Благодаря авансово. Ваш другар... " - имената и адресите на създателите на тези бележки не се показват от съображения за сигурност.

Малките бележки, които споделят доста

Това, че тези послания са се запазили, е цяло знамение. По думите на Манфред Вихман от фондация " Берлинската стена ", под чието управление е била събрана сбирката загадка поща, доста от историческите свидетелства са били дарени от частни лица през последните години.

Тези няколко реда, написани небрежно на хвърчащи листчета и хвърляни скрито през Стената, разкриват незнайни досега елементи за разделянето на Германия и приказват за простичките стремежи на хората, живеещи в Германска демократична република.

Порталът Chronik-der-mauer.de е основан преди 20 години и е резултат от взаимната работа на Центъра " Лайбниц " за модерна история на Германия, на Федералния център за гражданско обучение и на " Дойчландрадио ". От 2021-а година фондация " Берлинската стена " също сътрудничи с портала. Неговите страници на немски и британски език са един от най-изчерпателните източници на информация за Берлинската стена в интернет.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР