Цигански гета като това в Асеновград има и край София

...
Цигански гета като това в Асеновград има и край София
Коментари Харесай

Проф. Радулов за Асеновград: Имаме врящо гърне! Това ни чака!

Цигански гета като това в Асеновград има и край София и Пловдив. Те са капсулирани.
Това показва в изявление за „ Фокус " специалистът по сигурност проф. Николай Радулов.
Това е „ врящо гърне " - да се махне капакът и да се отпуши напрежението зависи от ръководещите и властта, споделя той.

Нашата страна и Европейският съюз дадоха към този момент за разнообразни ромски включвания може би над 500 млн. евро, само че резултатът е все по-капсулирани общности, които не се водят от законите на страната, а от своите вътрешни правила и метод на живот, които са си определили от преди 100 години, споделя проф. Радулов. " Продължават да се продават булки и дребни деца да се женят едни за други. Изобщо тези хора не престават да живеят в един родовообщинен строй, който се управлява от вътрешни правила, разнообразни от тези на страната ", продължава той.

И обръща внимание на следното: " По метода, по който демографски се развиват тези общини, след 10-15 години ще имаме още едно потомство, което е необразовано, само че мощно стимулирано в това, че неговите права са потъпкани и склонно посредством принуждение да взема решение по този начин, както то мисли, че е вярно, въпросите на капсулираната общественост! "

- Проф. Радулов, митингите в Асеновград против цигански закононарушения в града не престават, какъв е вашият разбор на събитията там?
- Това ни чака идващите години, тъй като не е единствено циганската махала до Асеновград, такива има край Пловдив и София. Това са компактни общности, които са се капсулирали в себе си, а когато една общественост се капсулира, тя е податлива на всевъзможни въздействия. Като че ли най-ефектната проява на това са терористичните акции, които се случиха в огромните градове, край които има тъкмо такива общности. Не споделям обаче, че това може да докара до терористични акции. Онзи ден в Асеновград след случая бе изработен опит да бъдат сгазени хора тъкмо от тази общественост в центъра на града. Има някакво подражаване и това капсулиране може да докара до внезапно повишение на налягането на опозиция против управляващите и до доста съществени етнически спорове. Това е „ врящо гърне " - да се махне капакът и да се отпуши напрежението зависи от ръководещите и властта. Тази година и идващите две, ще има съществени суми, отпуснати за следващото ромско включване. Някъде става дума за към 80 млн. евро. Нашата страна и Европейският съюз дадоха към този момент за разнообразни ромски включвания може би над 500 млн. евро. Както виждате резултатът е все по-капсулирани общности, които не се водят от законите на страната, а от своите вътрешни правила и метод на живот, които са си определили от преди 100 години. Продължават да се продават булки и дребни деца да се женят едни за други. Изобщо тези хора не престават да живеят в един родовообщинен строй, който се управлява от вътрешни правила, разнообразни от тези на страната. Това неизбежно ще докара до съществени спорове. Все повече спорове сред близо живеещите българи и ромските общности пораждат, като експанзията при всички положения се прави първо от ромите.

- Прогнозирате ли верижна реакция на етническо напрежение в страната?
- За момента Министерство на вътрешните работи си прави работата и сякаш този спор мъчно ще се разшири в границите на цялата страна. Много е мъчно да бъде сподавен на едно място. Независимо, че множеството причинители на бруталната акция по опит за побой върху дребните деца от гребната база са хванати, още двама се търсят. Доколкото разбирам, никой не може да ги откри, т.е. ромската общественост ги подкрепя и крие. За на следващия ден има разгласен общ митинг. Вероятно от цялата страна ще се стекат хора. Всичко зависи освен от Министерство на вътрешните работи, което е краен реализатор на решенията. То би трябвало да се грижи за общия мир и сигурност на жителите. Това, което се случва е от ранга на политически решения, които би трябвало да бъдат взети от парламент и от изпълнителната власт, която да докара до там, че да бъдат прекъснати тези стълкновения.

- Какво стои в основата на споровете сред роми и българи? Имат ли те подобен сюжет на развиване?
- Всяко експлоадиране на спор стартира по един и същи метод. Хора от ромската общественост правят някакво деяние, което те самите не смятат за закононарушение, само че по Наказателния кодекс е такова и мощно засягат ползите, живота и здравето на живущите в близост българи. Така стартира преди време цялата история с протестите в Катуница. Така стартира и в този момент следващият случай. След това от цялата страна стартират да прииждат хора, които са възмутени от бездействието на управляващите. В края на краищата всичко това не води до корекции във властта, а до приемане на някакви облаги на локалните управляващи. Дават им се повече средства, с които да се пробват да тушират напрежението сред живущите българи и ромските общности. Къде отиват тези пари? В последна сметка явно е, че безуспешно се харчат. Всеки път по един и същи сюжет се развива тази преживелица. Като че ли нещата се ожесточават, тъй като с всяка минала година ромските общности са все по-неграмотни. Виждате, че деца раждат деца и от ден на ден се затварят в едни условия на родовообщинен строй, воден от разпоредбите на мешерето, отвън законите на страната, сякаш живеещи в откъсната от целия свят територия. Всъщност те живеят на територията на България. Ще има за в бъдеще съществени конфликти. Сигурен съм, че доста мъчно може да се случи по този начин, че всички цигански общности и всички българи в страната да се опълчват по едно и също време. Виждате, че следващи експлоадирания се случват съвсем всяка година. Не би трябвало да забравяме, че когато предстоят избори отношението към сходни дейности е едно, а когато са минали, събитията са по-други. Сега властта е склонна към по-крути ограничения по отношение на причинителите на закононарушение. Докато при Катуница предстояха президентски избори и явно се разчиташе на тези маси от роми да гласоподават по избран метод и тогава не се взеха ограничения. Полицията седеше и гледаше по какъв начин палят къщи в ромските махали. Няма значение на кого са къщите, това си е закононарушение. Тук сякаш виждаме по-сериозен опит на полицията да се намеси и да реализира едно принудително усмиряване на нещата - тези, които са отговорни за закононарушения да бъдат прибрани в ареста и последователно да се реализира цивилен мир и успокоение. Каквото и да се реализира доста мъчно ще се извърши смяната, в случай че не се промени този вътрешен ред на тези затворени общини, защото основата на казуса е капсулирането и неграмотността.

- Има ли някой интерес от сходни спорове?
- Определено има хора, които имат интерес от сходни спорове. Ромите са подчинени на своите локални правила и тартори, а те употребяват своя престиж по отношение на тези общности да ги ръководят. Независимо от страхотната беднотия и неначетеност в тези квартали, там се генерира голям незаконен приход. Организира се проституция, крият се крадени движимости заради неналичието на полиция в гетата. Правят се и се продават и популяризират опиати и босовете са заинтригувани всичко да остане по този начин, да е капсулирано, затворено, да няма патрулираща полиция. Властта стига до границата на тази общественост и не влиза вътре. При тези отделяния на средства по разнообразни мотиви, свързани с интеграцията на ромите с останалата част от българския народ, те са тези, които споделят къде да отидат те. В последна сметка те се обогатяват, а парите не стигат до елементарните хора в гетата. Ако отидем в тези гета, виждаме, че хората живеят при необикновено скотски условия. В същото време къщите на ромските водачи са покои. Те се возят в първокласни коли, отнасят се с неуважение към всички. Не единствено към своите роми, само че и към българите. Често те са и подстрекатели и на такива безредици. Спомняте си преди време в Катуница рейс на сина на цар Киро, бута няколко души и умъртви един човек. Мисля, че има заинтригувани групи както от ромските барони, по този начин и от хората, които се занимават с политика, тъй като им се дава обещание и се гласоподава в тяхна изгода да запазят статуквото.

- 6 години по-късно и 11 км по-далеч от Катуница промени ли се нещо или се въртим в кръг?
- Бих споделил, че се въртим в обаян кръг. Всъщност, в случай че си спомняте след Катуница бяха направени всички заключения. Тези неща, които си ги приказваме, ги изговорихме и тогава. Политиците дадоха обещание, че ще създадат всичко допустимо това да се промени, да се сътвори в действителност съществуваща интеграционна система. Доколкото си припомням, някои партии написаха по един два реда в предизборните си стратегии, само че сякаш останахме единствено на стадия на говоренето. Реално нищо не се е направило. По метода, по който демографски се развиват тези общини, след 10-15 години ще имаме още едно потомство, което е необразовано, само че мощно стимулирано в това, че неговите права са потъпкани и склонно посредством принуждение да взема решение по този начин както то мисли, че е вярно въпросите на капсулираната общественост.

- Конфликти като в Гърмен и Орландовци пораждат от време на време, вършат ли се верни разбори и търси ли се сложно решене на казуса с циганските нападения?
- Говори се за тези проблеми единствено когато нещо се случи. Не единствено в Гърмен, а на всички места където има такива маси, голямата част от популацията живее нелегално и си е построила нелегално постройките, в които живее. На територията на една такава капсулирана общественост живеят нормално два пъти, даже три пъти повече хора, в сравнение с общината е известена. Обикновено за жалост това пренаселване се узаконява пред избори, тъй като политическите сили желаят по избран метод да се гласоподава и дават обещание някои неща и узаконяват на един адрес да бъдат регистрирани по 20, 40, 50 души, което е извънредно погрешно. Правени са разбори, от тях са следвали избрани ограничения. Помните в Гърмен по какъв начин жандармерията заставам доста време там, само че в последна сметка се разчита на късата памет на хората и казусът заглъхва. Т-е. казусът си остава същият, заглъхва неговата гласност. Всички са решили, че са изпълнили своята част от отговорностите си. Министерство на вътрешните работи споделя, че няма напрежение към този момент и защото разполага с лимитирани сили и средства, стартира да се занимава с различен пожарен проблем. В това време хората са оставени сами на себе си. Продължава заселването, неконтролираното пренасяне на тези роми от едно място на друго. От някъде ги изгонват, те отиват на друго място и стартират да основават същите проблеми. По отношение на дребните обитаеми места, там причинителите на закононарушенията са известни поименно. Когато се насочи такова обвиняване, полицията споделя, че нямат задоволително доказателства. Полицията е тази, която би трябвало да събира доказателства, а не пострадалите. Все още законът не е извърнат по този начин, че доказването да е от страна на пострадалия. Изводите са налице, неведнъж са правени. Повтарят се от предни години и спорове, само че по-далече от това се изговорят някакви хрумвания за решения, явно не се стига.

- Може ли страната и Министерство на вътрешните работи в частност да противодействат на циганската престъпност, в каква посока би трябвало да се върви?
- Държавата има голяма власт. Ако тя желае, може да го направи. Очевидно е, че страната не желае, не й е забавно и даже има полза да не взема решение тези проблеми. Затова обстановката е такава. Министерство на вътрешните работи не би трябвало да го слагаме на едно равнище с страната, тъй като то е реализатор на ръководещия екип, т.е. на Министерски съвет и на партията, която сега ръководи страната. Няма значение кой е моментът. Министерство на вътрешните работи прави това, което му се разпореди и се стреми да опазва законите, съгласно опциите, които има. Няма да ви изненадам, в случай че ви кажа, че в този съответен спор в Асеновград се пораждат спомагателни проблеми, които не са забележими за жителите, само че доста елементарно се усещат. Масираното наличие на полиция в Асеновград, оголва целия Пловдив от охранителна полиция. Ако създадем една статистика, ще забележим, че в тези дни закононарушенията - квартирните обири, кражбите на коли или палежите, са се усилили внезапно. Това няма по какъв начин да не даде резултат. Престъпниците са доста добре осведомени за това какви са уговорките на полицията сега. Нещата са като скачени съдове, а полицията не е в положение да реши проблеми, които са обществени и които са в компетенциите на политиците и политическата власт.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР