Цифрови Ловци на съкровища“ – така наричат себе си активистите,

...
Цифрови Ловци на съкровища“ – така наричат себе си активистите,
Коментари Харесай

„Ловци на съкровища“ се борят за опазване на културното наследство

Цифрови „ Ловци на съкровища “ – по този начин назовават себе си деятелите, които се борят за предпазване на културното завещание на човечеството посредством основаване на 3D модели на културни обекти.

За това, по какъв начин деятелите избавят културните обекти от заличаване, оповестява порталът.

Първоначално „ ловци на съкровища “ били наричани експерти културолози от състава на армията на Съединени американски щати за избавление на присвоени от нацистите предмети на изкуството.

Много от цифровите „ ловци на съкровища “ се явяват членове на CyArk – неправителствена организация, занимаваща се със основаването на цифрови архиви на обекти от културното завещание на ЮНЕСКО. CyArk употребява всички налични модерни технологии – 3D скенери, дронове, панорамни камери, 3D принтери, системи за виртуална действителност.

В такива страни като Сирия, Иран, Либия хиляди хора водят война за предпазване на културните обекти без значение от тежките условия на военни дейности. Когато „ “ стартира всеобщо, опасността от заличаване на монументи на културата набъбна още повече.

Активистите на придвижването, въоръжени с преносими компютри, камери, смарт телефони, документират паметниците на изкуството по целия свят, от време на време със опасност за личния си живот. Събраната информация ще разреши да се сътвори база данни с 3D модели на културните обекти.

Друга група деятели работи с интернет обществото. „ “, назван в чест на град Мосул в Ирак, употребява интернет краудсорсинг, който разрешава да се качват непосредствено фотоси на уеб страницата.

Активистите търсят също и фотоси в открити източници. Колкото повече фотоси бъдат открити, толкоз по-лесно ще се основат 3D модели на обектите, които се намират под опасност от изгубване. Благодарение на този план някои културни обекти към този момент са били реконструирани, да вземем за пример от музея на град Мосул, завзет от ислямистите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР