Цецка Цачева. Снимка: БГНЕСУправляващите за пореден път обмислят възможността да

...
Цецка Цачева. Снимка: БГНЕСУправляващите за пореден път обмислят възможността да
Коментари Харесай

ГЕРБ отново обмисля да позволи на затворниците да гласуват

Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС

Управляващите за следващ път обмислят опцията да разрешат на лишените от независимост да гласоподават. Това стана ясно от изказване на правосъдния министър Цецка Цачева пред депутатите от парламентарната правна комисия. През 2016 година ГЕРБ предложи промени в Изборния кодекс, с които се одобряваха редица рекомендации на правозащитни организации, в това число и изборните права на пандизчиите. Инициативата им обаче не получи поддръжка, защото останалите политически сили решиха, че може да се осъществя единствено с смяна в конституцията.
Сега Цачева заяви, че предходната седмица е получила писмо от Българския хелзинкски комитет, в който въпросът се повдига още веднъж по отношение на идните евроизбори през 2019 година, както и поради извоювано правосъдно дело против България в съда в Страсбург. В писмото се показва, че преди да наближат изборите, би трябвало да се намерения за конституционна смяна. Правосъдният министър обаче трансферира топката на депутатите с аргумента, че нейното министерство не може да предлага нито конституционни, нито законови промени.
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов удостовери, че също е получил писмо от комитета по тематиката. Той подсети, че съгласно юридически разбор на ГЕРБ от 2016 година, гласуването е допустимо за лишени от независимост за леки закононарушения. Това мнение обаче не се приело преди време. " Ще търсим опция да подновим законодателна самодейност. Но не мога да кажа, че ще има опция за самодейност за изменение на конституцията ", съобщи Кирилов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР