Цецка Бачкова е родена в София. Завършва магистратура по политически

...
Цецка Бачкова е родена в София. Завършва магистратура по политически
Коментари Харесай

Цецка Бачкова пред Dir.bg: Искам по-силно присъствие на ДСБ в коалицията

Цецка Бачкова е родена в София. Завършва магистратура по политически науки, икономическа политика и гражданско право в университета в Мюнстер, Германия. Има предпазена докторантура в региона на политическите науки в университета Мартин-Лутер в Хале, Германия. По време на престоя си в Германия членува в Германския Християндемократическият съюз на Ангела Меркел (Christlich-Demokratische Union, CDU).

Със завръщането си в България става член на ДСБ през 2008 година Завършва Българско Училище за политика " Димитър Паница ". През годините е заемала позициите на ръководител на ДСБ Подуяне, член на Председателството на софийската организация на ДСБ, основател и ръководител на Национален клуб на дамите към ДСБ, зам.-председател на Политическа партия ДСБ. Бачкова взе участие в преговорния екип за учредяването на Обединението " Демократична България ". Тя е представител по Социални политики на Управленската опция на Демократична България, депутат от Демократична България в 45-то и 46-то Народно събрание, зам.-председател на Парламентарната група на Демократична България в 45-то и 46-то Народно събрание, както и ръководител на Парламентарна комисия за директно присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество в 46-то Народно събрание.

Цецка Бачкова се кандидатира за водач на ДСБ и ще се яви в съревнование с досегашния ръководител на партията Атанас Атанасов по време на Националното заседание в събота. Тя насочи покана към генерала за вътрешнопартиен спор, само че все още няма отговор. Останалите двама възможни кандидати за лидерския пост - евродепутатът Радан Кънев и Елена Спасова, се отхвърлиха и по този начин на финала останаха двама. Кънев избра отговорностите в Екологичен потенциал, а Спасова се отхвърли с аргумента, че партията има потребност от обединител, а тя не е подобен. Все отново отказалата се от борбата за водачеството загатна, че го прави в интерес на Бачкова с думите: " ДСБ не се нуждае от гражданска война, само че определно се нуждае от смяна. Моят избор на идното Национално заседание ще е за нея ".

Бачкова трябваше да бъде лидер на листата в 24 МИР-София на последния парламентарен избор, само че ръководителят Атанасов я махна в последния миг, което пък предизвика столичната организация на ДСБ да му изиска оставката. " Няма реваншизъм от моя страна, че бях махната еднолично от листите ", споделя през днешния ден Бачкова в изявление за Dir.bg в навечерието на вътрешнопартийния избор. Тя е безапелационна, че ДСБ би трябвало да извади на напред във времето идеите, с които я разпознават, да употребява повече специалистите си, да се отвори към младите и да не се размива в обединението " Демократична България ".

- Защо решихте да се кандидатирате за лидерския пост в ДСБ? Какви са Вашите рецензии към досегашния ръководител Атанас Атанасов, с цел да се впуснете в това лидерско съревнование?

- Кандидатирам се тъкмо по тази причина, тъй като считам, че мога да дам повече на партията от това, което сме постигнали и от метода, по който се развиваме сега. Разбира се, има и позитивни моменти, има и негативни моменти в развиването на партията ни през последните години. Положителните са, че създадохме коалиция " Демократична България " и се оказа, че тази коалиция е сполучлива, припознава се от гласоподавателите и през тази коалиция ние към този момент сме в ръководството на страната. Отрицателните моменти са, че мястото на " Демократи за мощна България " в тази коалиция не е задоволително добре уплътнено. Ние имаме в партията огромен запас от специалисти, огромен запас от политики, които могат да бъдат развивани, и това, според мен, в последните години не го вършим на равнището, на което можем.

Смятам, че " Демократи за мощна България " можем да бъдем доста по-отворени към младежите, доста по-отворени към по-модерно и по-активно показване пред обществеността, тъй че да привличаме, да не изглеждаме застинали във времето, а да отговаряме на условията, които имат гласоподавателите към нас. А те са, съгласно мен, да държим на нашата идеология, да я запазим и да я доразвиваме, да сме дейни политически, да предлагаме, да участваме интензивно във всичко, което се случва, и да покажем повече политически лица, повече представители по другите тематики, повече нови лица, които можем да предложим в ръководството на страната.

- Не оставате ли в сянка в тази коалиция с " Да, България ", тъй като виждаме техните начинания да излизат на напред във времето, за правосъдната промяна, примерно. Някак те съумяват да пласират концепциите и лицата си, а наличието на ДСБ се размива?

- Да, това е и една от аргументите, заради които се кандидатирам. Аз считам, че мощно наличие на ДСБ би било от изгода и за цялата коалиция. Защото в ДСБ имаме доста добре развити политики в областта на опазването на здравето, на стопанската система, ние можем да допълним тези тематики, по които " Да, България " работят от дълго време, с още повече тематики, които касаят българските жители. И по този метод повече гласоподаватели да ни припознаят. Да покажем повече експертност, да покажем повече интензивност и мисля, че мощно присъединяване от наша страна в обединението, е потребно и за партията, и за обединението.

- Да го разбирам ли, че не сте задоволително показани на другите равнища на изпълнителната власт?

- ДСБ нямаме министър, само че аз персонално не се интересувам толкоз от разпределянето на ресори и на присъединяване в изпълнителната власт. Мисля, че по-скоро значимото е, че ДСБ доста по-активно би трябвало да взе участие в промените, които тази управническа коалиция ще предложи. Ние би трябвало да отстояваме промените и политиките, които са залегнали в програмата ни, да не бъдем пасивни участници, а в действителност да ги отстояваме.

Ние влязохме в тази коалиция, с цел да реализираме някакви положителни неща за България. Те са вписани в нашата стратегия и оттук насетне Демократична България би следвало да осъществяваме допустимо най-голяма част от това, което сме записали в програмата си. Това е смисълът на присъединяване в едно такова необятно ръководство и в тази ситуация - ръководство, при което ние преминахме някои наши граници, наложени в годините. И го направихме точно за това - с цел да се случат промени, които считаме за основно значими.

- Оправдавате ли това ДСБ да е дружно с Българска социалистическа партия във властта, поради което пък доста ваши симпатизанти ви укоряваха?

- Не го извинявам, само че считам, че ние трябваше да влезем в това ръководство с едно ясно обръщение към българските жители - какво ще реализираме с това. Трябваше да назовем пет или 10 промени, които ще реализираме и поради които влизаме в това ръководство. Влизането в ръководство или в управническа коалиция единствено по себе си не може да бъде целесъобразно без да знаем защо го вършим. И си мисля, че не е късно да формулираме основни промени, поради които ние сме в това ръководство.

- Кои са тези основни промени, които ДСБ би трябвало да изведе, като участник във властта?

- Със сигурност правосъдната промяна, само че аз бих добавила битката с този корупционен модел, който е открит в България. Много значима е също по този начин промяната в опазването на здравето, тъй като българските жители би трябвало да могат да бъдат лекувани, да имат доверие в системата, а българската система на опазване на здравето е доста разтърсена. Реформи в образованието - тъй като България няма никаква политика за вложения в хората, тъй че те да могат да усъвършенстват своята подготовка и по този метод да имат по-добри приходи, да се осъществят по-добре. Реформи и в стопанската система сигурно, тъй като дребният бизнес, най-много, беше мачкан години наред и оцеляваше в действителност на ръба. Ние, като дясна партия и дясна коалиция, би следвало да помислим по какъв начин да помогнем на предприемчивите хора да се развиват, тъй като оттова идват приходите, оттова идват работните места.

- Ето, сега сме посред рецесии - виждате ли неточности на държавното управление при ръководството на този стадий на здравната рецесия, на енергийната рецесия?

- Аз съм обезпокоена от това, че сякаш управническата коалиция към момента не е задоволително добре сработена, тъй че всички партии в нея да могат да вземат участие в това ръководство на рецесии. Все още механизмите за взаимна работа на партиите ми се коства, че не са добре сработили, тъй като, да вземем за пример, по бюджета виждам, че има разминавания, има рецензии от наша страна към него и би било добре да се намерения върху по-добра взаимна работа, тъй че отговорите на ръководството по дадени рецесии или предложенията за промени, да са авансово добре съгласувани и да вземат поради мнението на всички участници в ръководството. Защото ясно е на всички - има и леви партии, има и десни партии в него. Наистина, не е потребно, в случай че една част от партиите надвиват, налагайки своята стратегия. Би трябвало да се търси консенсус, тъй че и едните, и другите партии да могат да осъществят най-хубавите си политики, с цел да виждат смисъл от това ръководство и хората, които са ги избрали.

- Това занемаряване на останалите сътрудници не беше ли заложено още с обещанието от страна на Кирил Петков и Асен Василев, че всеки министър ще си дава отговор за неговия сектор и другият няма да му се бърка?

- Това в действителност не е най-правилното решение и аз считам, че тук биха могли да бъдат доразвити механизми, през които всички участници в ръководството да бъдат включени във визията за предлаганите промени. Ето, назовах опазването на здравето, да вземем за пример - Демократична България от дълго време работим по огромна промяна в тази сфера, имаме с какво да сме потребни, имаме специалисти, които познават системата доста добре и сигурно тази експертиза би била потребна, нищо, че министерството не е в имота на " Демократична България ". Би следвало всеки да печели от това, че чува и стратегиите, и вижданията на другите участници в ръководството.

- Констатирате, че изпълнителната власт си взема някакви решения, без да ги сондира с останалите участници в обединението?

- Аз съм малко външен наблюдаващ в тази ситуация, защото не съм депутат сега и не съм в изпълнителната власт, само че не го приемайте като рецензия - не е рецензия. Това държавно управление е още много младо. Просто е рекомендация или нещо, върху което аз бих работила идващите месеци, в случай че бъда определена. Иска ми се Демократична България да способства с политики в това ръководство, да не приказваме за назначения или за разпределение на министерства, на организации и на ресори, а да приказваме за това какви промени предлагаме, по-активно да ги предлагаме и по този метод ще сме от изгода за цялата управническа коалиция, а и ще покажем на нашите гласоподаватели на каква цена сме минали алените си линии. Не е рецензия, а рекомендация и посока, в която бих работила.

- Има ли спор и напрежение сред Вас и сегашния водач Атанас Атанасов поради това, че Ви извади от депутатската листа на последните парламентарни избори?

- В политиката няма място за персонални спорове. Аз постоянно съм казвала намерено моето мнение, че би следвало да се работи - първо, спазвайки устава ни, второ - да се работи групово. Аз съм подлагала на критика едноличния метод на взимане на решения и виждах тревожни сигнали, които съм назовавала без да се тормозя.

Не е персонален спор, не е и някаква драма това, че аз тогава бях махната еднолично от листите. Аз съм човек, който е осъществен в професионалния си живот и постоянно ще вземам участие и ще се пробвам да способствам в политиката - това го върша към този момент 12 години, откогато съм се завърнала в България. Няма място за персонални спорове, не е реваншизъм от моя страна. Аз виждам, че има голям капацитет за развиване на партията и виждам, че той не се употребява. И считам, че мога да бъда потребна с това да дам опция този капацитет да се развива, да дам опция на членовете, симпатизантите и специалистите ни да способстват.

И в последна сметка партията да бъде по-силна, по-експертна, по-привлекателна даже и за младежите, тъй като всяка партия би трябвало да е насочила погледа си към тях и да ги притегля, да подсигурява промяната на поколенията в политиката.

Моята мощ я виждам в това, че съумявам да върша екипи, да въодушевявам хората, не слагам себе си като персона или като политик в центъра на всичко. Не одобрявам едноличните, лидерските партии. Мисля си, че водачът на партията би трябвало да съумява тъкмо това да прави - да въодушевява хората, да демонстрира и да развива най-хубавото у тях. И най-после да бъде оценен по това какво е съумял да остави след себе си като политици, като осъществени промени, като тематики, по които хората припознават партията.

Едно време, като кажем АЕЦ " Белене " - за борбата да не се строи, знаехме, че това е ДСБ. Като кажем битката с монополите - знаехме, че това е ДСБ. Сега няма тематики, с които да ни свързват. Имаме потребност и във връзка с идеологията си, и във връзка с политиките си, даже да са няколко мощни политики, само че да се знае, че ДСБ сме дейни по тях.

И във връзка с лицата - отвън военачалник Атанасов и Радан Кънев съвсем никой различен политик на ДСБ не е различим за необятната аудитория. Това е кадровата политика на една партия, която е била подценявана. Аз не съм човек, който подлага на критика, само че когато има недостатъци и тези недостатъци, макар вътрешните диалози, не се поправят, тогава би било демонстрация на боязън единствено да критикуваш и да не предлагаш нищо.

- Как се приема кандидатурата Ви от съпартийците и симпатизантите?

- Получавам доста позвънявания, получавам огромна поддръжка - поддръжка, от която бях доста сюрпризирана и която доста ме стимулира. Това е конгрес на делегатски принцип, там участват определени делегати от всички организации на партията.

Моята роля е против апаратните игри да се опитам да предлагам фантазии. Надявам се, че в ДСБ са хора, които отдавна стоят на позициите си, устояли са на всевъзможни изкушения и имам вяра, че ще изберат точно бъдещето на ДСБ, а не сегашното и някакво краткотрайно оцеляване.

- Коалиционният ви сътрудник Христо Иванов позволи вид за предварителни избори, Вие прогнозирате ли подобен процес?

- Много зависи по какъв начин ще се сработи тази коалиция и дали ще предложи същински промени, тъй като българите правят оценка ръководството по резултатите. Ако се случват бързо промени, има късмет да се сработи обединението и да оцелее, само че огромен е рискът, при толкоз разнообразни партии в обединението, да се стигне до търкания. Надявам се това да може да бъде преодоляно. А то може да бъде преодоляно, в случай че държавното управление работи в вярната посока, хората да усещат изгодата от това държавно управление и да желаят то да остане.

- Ако станете ръководител на партията, каква позиция ще има ДСБ по казуса със Северна Македония, да вземем за пример?

- Моята визия за ДСБ е партията да има представители, специалисти във всяка една сфера, тъй като съм сигурна, че нито един водач не може да приказва умело по всички тематики. Спомням си, ДСБ в мощните години ние имахме доста изявени специалисти, представители, по тази причина на първо бих събрала екип от хора, които са специалисти във външната политика, бих се съветвала с тях и бих изработила позиция на партията по тематиката Северна Македония. И не бих си разрешила еднолично да коментирам. Точно по такива тематики, по които има разнообразни отзиви, които са прочувствено заредени, би следвало да се направи спор, и то с хора, които са специалисти. Крайната цел е да има позиция на Демократична България, само че тя да бъде учредена на диалог сред специалистите, на диалог вътре в партията и в обединението, да бъде припозната тази позиция и по този метод може да бъде избегнато и това делене на някакви лагери и тази неизясненост в позициите.

- Поканихте на спор Атанас Атанасов. Той отговори ли Ви към този момент, ще извършите ли подобен дебат?

- Не, нямам към този момент отговор от военачалник Атанасов. На събранието в събота всеки от претендентите ще показа своята визия за партията в изявление, само че спор, за жалост, може би няма да има. Нямам отговор.

- Какво ще бъде лицето на ДСБ, в случай че Вие спечелите борбата за водачеството?

- Лицето на ДСБ би трябвало да бъде доста по-експертно, доста по-ясно позиционирано като идеология и като позиции по значими тематики, доста по-модерно, несъмнено, подмладено и по-многолико. Не бива ДСБ да се свързва с един или двама индивида. Трябва да бъде една доста необятна палитра от специалисти, от хора, които могат да дадат положителни решения за България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР