ЦЕРН отстрани водещ учен, който заяви, че физиката е измислена

...
ЦЕРН отстрани водещ учен, който заяви, че физиката е измислена
Коментари Харесай

ЦЕРН изхвърли водещ учен заради скандално изказване на тема сексизъм

ЦЕРН в профил водещ академик, който съобщи, че физиката е " измислена от мъже ", оповестява BBC, съобщи БГНЕС. Коментарът на професор Алесандро Струмия от университета в Пиза беше изработен по време на презентация, проведена от Европейския център за нуклеарни проучвания.
Институцията разгласява изказване, в което се дистанцира от изявлението на професор Струмия, който ще бъде извикан за пояснения пред вътрешната дисциплинарна комисия. От ЦЕРН дефинираха презентацията на учения като " извънредно неприемлива ".
" ЦЕРН постоянно се е стремял да организира своята научна задача в мирна и толерантна среда ", се показва в изказването на институцията, в което се акцентира, че презентацията на учения е в непоколебим прорез с " Кодекса на държание " на ЦЕРН.
От институцията обявиха, че за жал възгледите на учения, работещ в университет, който е в тясно съдействие с ЦЕРН, " рискуват да хвърлят сянка върху значимите послания и достижения на научния конгрес ".
Професор Струмия беше един от ораторите на теоретичен конгрес в Женева, чиято съществена тематика бе високо енергийната физика и половото тъждество. Той съобщи през публика, формирана главно от млади жени-физици, че резултатите от неговото проучване потвърждават, че " физиката не е сексистка по отношение на дамите. Въпреки това истината не е значима, тъй като всичко се дължи на политическа борба, налагана от външни фактори ".
Той показа серия от графики, които съгласно него демонстрират образно по какъв начин дамите измествали мъже, чийто проучвания били представени повече от учените в техните изявления, което е гаранция за по-високо качество. Професор Струмия даде и данни, които съгласно него демонстрират, че мъжете и жените-изследователи са били равнопоставено представени при започване на своите кариери, само че мъжете имали по-добри резултати с напредването на кариерите си .
От ЦЕРН, който сега се ръководи от първата си жена общоприет шеф в историята си, обявиха, че не са били известени авансово за наличието на проучването на професор Струмия.
През 2015 година нобеловият лауреат професор Тим Хънт подаде оставка от поста си в Лондонския университет, откакто сподели пред млади дами учени на конференция в Южна Корея, че " казусът с девойките в лабораториите се състои в това, че когато ги критикуваш, те плачат ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР