Церемонията ще събере настоящи и бивши служители на МВР за

...
Церемонията ще събере настоящи и бивши служители на МВР за
Коментари Харесай

На 25 август ще бъде открит официално паметникът на загиналите полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев

Церемонията ще събере сегашни и някогашни чиновници на Министерство на вътрешните работи за заупокойна молитва и отдаване на чест тъкмо година откакто патрулката бе съдбовно пометена от рейс, препълнен с мигранти

Паметникът, построен в памет на починалите служители на реда, изпълняващи длъжностен дълг в отбрана на страната, към този момент стои изправен на мястото, където старши инсректорите от Първо районно управление (на МВР) Атанас Градев (43 г.) и Йордан Илиев (30 г.) изгубиха живота си.

Те бяха пометени дружно с патрулната кола при входа на кръговото кръстовище „ Трапезица ”от препускащ с гневна скорост рейс с мигранти на 25 август предходната година.

Монументът е дело на бургаският ваятел и художник Атанас Стоянов, а средставата за построяването му са събрани от чиновници на ОДМВР Бургас, жители и неправителствени организации от региона и страната. Визията  е изчистена и в нея няма роман, има единствено памет, сподели Стоянов пред Флагман.
 Това е мястото на кръговото кръстовище " Трапезица ", където са издъхнали двамата служители на реда, притиснати от ламарините в смазаната и отнесена от рейса патрулка
„ Исках да олицетворявам конфликта, да предам контрастност и несъгласие сред живота и гибелта, един непретенциозен жест, който желаех да остане като безконечен знак ”, изясни концепцията зад творението си Атанас Стоянов. На единият от камъните, които са построени от врачански варовик написа:

„ В памет на Атанас Градев и Йордан Илиев. Загинали при осъществяване на служебния си дълг на 25.08.2022 година ЗАВИНАГИ ЕДНИ ОТ НАС! ”

Монументът е висок малко над 2 метра и седи навръх мястото, където Градев и Илиев изгубиха животите си в осъществяване на служебния си дълг – да пазят от извършители границите и сигурността на суверенната страна България. Той ще бъде открит публично на 25 август – в деня, в който се навършва тъкмо една година от гибелта на доблестните чиновници на реда, брутално премазани от незаконен мигрант, пренасящ с рейс други бежанци, до момента в който е преследван от гранична полиция.

Призивът за увековечаването на подвига посредством монумент пристигна от журналистическият екип на Флагман няколко часа след съдбовния конфликт, когато градът към този момент бе потопен в тъга от тегката загуба. Чест прави на някогашния шеф на ОДМВР Бургас ст.комисар Калоян Калоянов, който взе драговолно концепцията и внесе незабавна молба в общинската адинистрация и до Общинския съвет за отреждане на място за монумент, както и за събирането на средствата от персоналния състав на полицията. Откликнаха всички колеги  на Градев и Илиев - всеки с милостиня съгласно опциите си. Принос за бързото напредване на процедурата имат още ръководителят на Общинския съвет проф.Севдалина Турманова и основния проектант на Общината Тихомир Райчев. Флагман изрича специфична бладарност за съпричастността и човечността им.

Очаква се на 25 август, в 10 часа, за заупокойната литургия и ритуала по отдаването на чест, да дойдат актуалният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, някогашни министри, някогашни шефове и ръководители на структури на ОДМВР-Бургас, да бъдат строени представителни звена от всички отдели на бургаската дирекция, политически лица, жители.

Флагман ще предава траурната гала онлайн.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР