Церемонията по награждаването се състоя в София, а наградата в

...
Церемонията по награждаването се състоя в София, а наградата в
Коментари Харесай

Община Русе получи наградата „Златна ябълка“ 2023 за своята социална дейност

Церемонията по награждаването се състоя в София, а премията в категория „ Общини “ бе връчена на зам.-кмета Енчо Енчев и шефа на дирекция „ Хуманитарни действия “ Катя Петрова.

 

Осигуряване на финансова помощ за родителите, постоянните съвещания на Комисията за детето и наличната инфраструктура, са единствено част от критериите, които са прегледани от Националната мрежа за децата. На всеки два месеца Община Русе организира съвещание на Комисията за детето. Там се показват разнообразни положителни практики и услуги за повишение на информираността на обществото, родителите и екипите от институции, свързани със отбрана правата и ползите на децата.

 

Общината има призната разпоредба, според която от 2021 година се дава еднократна помощ на близнаци в размер на 400 лева, а на второ родено бебе - 150 лева Еднократна помощ до 1000 лева се отпуска и на всички самотни родители, които отглеждат дете с увреждане, или на родители с увреждане, за образование на децата. Отпускат се и финансови средства в размер на 300 лева за деца, настанени в приемни фамилии, за обезпечаване на отдих и отмора.  

 

В Община Русе е стартиран и единственият в страната Кризисен център за непридружени деца непознати жители и деца бежанци в риск, който предлага 24-часови грижи. Неговото разкриване се наложи в резултат на бежанската вълна през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ и нарасналите се опити за незаконен трафик на непридружени деца, жители на Афганистан, Сирия и други Капацитетът на центъра е 16 деца с нает личен състав от 12 чиновници.

 

През ноември 2022 година бе извършена и обучителна среща за надграждане на уменията за работа с младежи на всички участници в процеса на протекция на децата, с приоритет непридружени деца-чужди жители, в риск от трафик и корист.

 

Ежегодно Русе отбелязва и 20 ноември – Световният ден на Конвенцията на Организация на обединените нации за детето, когато се коментират правата и ползите им, и опциите за интензивно включване и присъединяване в обществото.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР