Церемонията бележи началото на пътуването у дома за коренния тотем, отнесен в Шотландия преди век

...
Членове на канадска първична нация проведоха духовна церемония в шотландски
Коментари Харесай

Членове на канадска първична нация проведоха духовна церемония в шотландски музей, за да започнат обратно пътуване на тотем, откраднат преди почти век

От Associated Press, 28 август 2023 г., 9:46 ч. сутринта от Шотландия до нацията Нисгаа в северна Британска Колумбия – един от първите случаи, когато британски музей връща артефакти на който и да е на коренното население на Северна Америка.

Музеят се съгласи миналата година да върне стълба, който е бил изложен в сградата в Единбург от 1930 г. Изследователите на Nisga'a казват, че е взето без съгласие през 1929 г. от антрополог, който го продава на музея.

Вождът Ърл Стивънс, който носи културното име Nisga'a Sim'oogit Ni'isjoohl , каза, че „в културата на Нисгаа вярваме, че този полюс е жив с духа на нашите предци.“

„След почти 100 години най-накрая сме можем да върнем нашия скъп роднина у дома, за да си почине в земите на Нисга'а,” каза той.

Издълбан от червен кедър през 1860 г., стълбът включва семейни гербове и животни и човешки фигури. Той е в памет на воина от Нисгаа Цаавит и е стоял пред дома на роднините си в продължение на 70 години, преди да бъде премахнат, докато селяните ги няма за годишния ловен сезон.

След На церемонията в понеделник присъстваха делегати от Nisga'a, музея и правителствата на Шотландия и Канада, работниците ще издигнат скеле около стълба, който ще бъде внимателно отстранен, опакован и отлетян следващия месец със самолет на канадските военновъздушни сили до Британска Колумбия. Предвижда се да бъде изложен в музея Nisga'a в долината Nass заедно с десетки други артефакти, открити от музеи.

Ейми Парент, член на Nisga 'a Nation и доцент по образование в университета Саймън Фрейзър, каза, че това е "много исторически момент за нашата нация и за Шотландия."

Директорът на музея Крис Бруърд каза екипи работеха от месеци върху „сложната задача за внимателно спускане и транспортиране“ на стълба.

„Доволни сме, че стигнахме до момента, в който тази работа е сега в ход и ние сме щастливи, че посрещнахме делегацията на Nisga'a в музея, преди да се сбогуваме с полюса,” каза той.

UK. музеите са изправени пред множество призиви да върнат предмети, взети от цял ​​свят по време на периода на Британската империя, включително фризове, които някога са украсявали Партенона в Атина, и бронзовите изделия на Бенин от Западна Африка.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР