Централният нападател на Ботев (Пд) Атанас Илиев прави много силен

...
Централният нападател на Ботев (Пд) Атанас Илиев прави много силен
Коментари Харесай

Атанас Илиев пред Nostrabet: Готов съм да спра с головете дотук, но Ботев да побеждава

Централният нападател на Ботев (Пд) Атанас Илиев прави доста мощен сезон. Той води борба с Кешеру за голмайстор №1 на шампионата, а попаденията му – до този миг 13, носят скъпи точки на „ канарчетата “ в тежки за тях времена.
Логично изявите на Наско не останаха незабелязани от Ясен Петров и той предложения футболиста за първи път в националния тим на България.
В изявление за Атанас Илиев разяснява първата си повиквателна за трикольорите, разкрива какво желае да реализира с Ботев и дали мисли за трансфер зад граница.
Г-н Илиев, по какъв начин приехте поканата на Ясен Петров?
За всеки футболист е чест и самопризнание да облече националната фланелка. И щом в даден миг е привлякъл интереса на селекционера на държавния отбор, значи, че се оправя в клуба си. Но това, че съм поканен, не значи, че ще играя.
Вие сюрпризиран ли сте, че станахте част от националния?
Вижте, почтено казано, аз не играя футбол, с цел да ме канят в националния. Аз играя футбол и му се любувам, с цел да съм потребен на тима си. Бъдете сигурни, че мисленето и държанието ми на терена ще останат същите, без значение дали съм част от държавния отбор или не отсега нататък.
Играли ли сте дружно с някои от футболистите, които Ясен Петров повика за първите три мача от международните квалификации?
Не, само че с доста от тях сме били единствено противници на терена и се познаваме. Познавам и Илиан Илиев, защото когато бях в юношите на Черно море, той стартира да играе за децата на клуба на стадиона под Аспарухов мост.
Стигнахте до националния, на кои треньори сте признателен за построяването и развиването Ви като футболист?
На първия ми треньор в децата на Добруджа Радо Боянов, след това в школата на Черно море на Тодор Каменов и Валентин Станчев. След това имах опция да работя в Монтана и с един прелестен експерт, какъвто бе Ферарио Спасов.
Какво очаквате от първите три мача на България по пътя към Катар 2022 против Швейцария, Италия и Северна Ирландия?
Отборът ни се обновява, тъй че ще е прелестно, в случай че покажем добър футбол и върнем най-малко малко усмивките на българските почитатели.
Вашият Ботев потегли нерешително през пролетта, само че последователно набирате скорост?
Много млади чужденци пристигнаха, би трябвало време да се сработим и този развой още продължава. Но новите са с качества, приспособяват се към колектива и стила на игра, и резултатите и продукциите ни стават по-добри. Това обаче е единствено едно ново начало за Ботев.
Какви са задачите пред тима този сезон?
На първо време да приключим постоянния сезон сред 7-о и 10-о място, с цел да сме спокойни и избегнем непотребни затруднения в „ мелницата “ сред последните 4 тима. Ако го реализираме, ще сме по-разкрепостени и в по този начин наречената първа четворка ще изиграем шест положителни мача, в които се надявам възходът ни да продължи.
Колко точки Ви трябват в последните 5 срещи, с цел да си гарантирате успокоение?
Определящи за нашето класиране ще са идващите ни три дуела във Велико Търново и Враца, и със Славия вкъщи. В тях би трябвало да вземем колкото се може повече точки. Знам, че при двете ни гостувания ще има повече борба и битка, защото и противниците ни са в деликатна обстановка. Дано времето разреши да се играе футбол, тъй като на един мач във Враца да вземем за пример като падна дъжд, теренът стана ужасяващ.
Ще преборите ли Кешеру за голмайсторския приз?
Нямам сходни упоритости. Хората към мен ми споделят: Наско, ти ще вкараш повече от 20 гола този сезон. Аз обаче съм подготвен да спра с головете дотук, само че Ботев да побеждава и да се класира колкото се може по-високо. За мен е значимо да съм екипен състезател, а не какъв брой гола означавам.
Какво изисква от играчите на Ботев треньорът Валентич?
Да сме постоянно дисциплинирани, да се влагаме и да се раздаваме на 100 % както в тренировките, по този начин и в мачовете.
Липсва ли Ви Тодор Неделев?
Разбира се. Нямам самообладание Тошко да се завърне. Той е наш водач и може с едно центриране, с един удар и с едно отиграване да взема решение мачове.
Какво желаете да постигнете с Ботев?
Искам, откакто бъде надградено през лятото, да преследваме по-високи цели другия сезон и да ги осъществим. Целите да са такива, каквито дават отговор на името и традициите на Ботев, а тимът да практикува печеливш футбол, както му наподобява на Ботев.
Вие вършиме най-силния си сезон в кариерата, знаете ли дали има към този момент интерес към Вас от грандовете в България?
Не съм чувал сходно нещо, а и доколкото запознат съм Ботев считат да ми предложат нов контракт. Така че се виждам като част от един сполучлив план „ Ботев “.
При какви условия бихте заиграли зад граница?
Аз имам контракт с Ботев и с цел да напусна в посока чужбина, офертата би трябвало по едно и също време да устройва клуба и мен. Няма да скрия, че към този момент получих оферти от чужбина, само че пред мен не стои въпросът непременно да отида на гурбет. Ако го направя един ден, би трябвало да си коства.
Какви бихте споделили на почитателите на Ботев (Пд)?
Те са най-великата аудитория в България. Показаха го и в последните сложни месеци за нас. Дано скоро да получат опция още веднъж да са на трибуните, тъй като поддръжката им към нас значи доста.
Г-н Илиев, дебютирахте в мъжкия футбол с Черно море. Съжалявате ли, че там не Ви дадоха късмет да съумеете?
И да скърбя, нито мога да върна нещата обратно, нито да ги трансформира. Просто по този начин се стекоха събитията. През лятото на 2014 година организирахме 25 дни подготовка в Банско и когато се върнахме във Варна, се разбра, че Мирослав Манолов е пред завръщане в отбора. С него ставахме четирима централни нападатели и единият трябваше да отпадне. Живко Петков беше любим на треньора Сашо Станков, Георги Божилов също го оставиха и „ изгорях “ аз.
Вярно ли е, че на по-късен стадий е имало опция да се завърнете на „ Тича “?
През лятото на 2016 година Никола Спасов, Бог да го елементарни, ме искаше още веднъж в Черно море. Дори бе реализирана и сделка с Монтана за мен. Но изненадващо след два дни Гонзо се върна като старши треньор на Черно море. Тогава и аз трансформирах решението си да се върна във Варна.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР