Централният бранител на ЦСКА 1948, Димитър Пиргов, даде ексклузивно интервю

...
Централният бранител на ЦСКА 1948, Димитър Пиргов, даде ексклузивно интервю
Коментари Харесай

Димитър Пиргов пред Nostrabet: Обречени сме като футболна нация, ако не залагаме на младите таланти

Централният защитник на ЦСКА 1948, Димитър Пиргов, даде извънредно изявление за уеб страницата. В него той съобщи, че „ алените “ се целят в възстановяване на класирането на клуба от предходния сезон в efbet Лига, което включва и вероятно гонене на квота за европейските клубни шампионати за следващата година.

Пиргов счита, че моделът на ЦСКА 1948, включващ налагането на редица млади играчи, е единственият метод, по който българският футбол може да тръгне още веднъж нагоре. Като някогашен състезател на Левски той не пропусна и да показа не изключително приятните усеща, които го обземат по отношение на огромната неустановеност и нестабилното състояние на столичния колос.

Здравей, Митко! Сезонът към този момент е единствено на две седмици разстояние. Как протича подготовката на ЦСКА 1948 по твои наблюдения?

На този стадий най-важното е, че всички сме здрави. Подготовката минава обикновено, с повече физическо натоварване. Надяваме се да продължим по този метод и да сме подготвени за старта на идващия след 2 седмици сезон.

Завършихте предходната акция по впечатляващ метод. Какви са задачите през този сезон?

Със сигурност упоритостите ще са високи. Ще се целим в по-добро класиране по отношение на предходната година. Няма да бързаме обаче, имаме много млади играчи в тима, които би трябвало да натрупат опит в професионалния футбол. Трябва да се опитаме да създадем добра сплав сред опитни и млади и по този начин да се представим на един положително равнище.

Имате ли концепция да атакувате за Купата на България, с цел да достигнете до евроквота?

Със сигурност всеки състезател има предпочитание да излезе и да покаже качествата си в Европа. Дали посредством шампионата или Купата, за нас няма значение. Като тим е най-важно да се доберем до възможна квота за европейските клубни шампионати.

Ти си измежду най-опитните в състава на „ алените “. Удоволствие или в допълнение напрежение носи огромният ти опит, предвид на многото млади играчи в тима?

Никога не съм се стремял да бъда водач в класическия смисъл. Винаги се стремя да оказвам помощ на по-младите играчи и да давам максимума от себе си, с цел да оказвам помощ на клуба и тима.

Готови ли са младоците да вземат „ диригентската палка “?

Качества сигурно имат. За вземането на диригентската палка не мога да кажа все ще, времето и мачовете ще покажат. Безспорно са момчета с благоприятни условия, а и към този момент натрупаха една година стаж в efbet Лига. Мисля, че в този момент ще се показват на по-добро равнище от предходната година.

ЦСКА 1948 е измежду трите отбора, които заложиха на тактиката с налагане на български играчи и на много надарени юноши. Смяташ ли, че тази наклонност ще се разпростре и в мисленето на другите клубове?

Лично мое мнение е, че това е единственият верен път, с цел да вдигнем равнището на мъжкия народен тим и на българския футбол като цяло. Няма по какъв начин да не се залага на млади български играчи и да чакаме, че внезапно ще дойдат отникъде качествени такива. Трябва да им се дава по-дълго време късмет, с цел да натрупат самочувствие и да покажат на какво са способни.

Сред проблемите у нас евентуално е, че доста от клубовете не разполагат с нужното време, с цел да чакат младите да се развиват. За мен това е неверна тактика. Ако не постановяваме несъмнено надарени състезатели, то няма метод да успеем като футболна нация.

Пандемията ли беше в основата на тази смяна?

Говорим си много постоянно с опитните играчи у нас и в действителност тази пандемия удари тежко тези, които финансират родния футбол. От друга страна, това може да е за положително, защото по този метод ще се даде късмет на повече млади играчи да покажат на какво са способни.

Забелязва ли се прогрес в работата с юноши у нас? Виждаме, че резултатите на юношеските гарнитури през последните години се усъвършенстваха доста..

Следейки младежкия народен тим, най-важното е, че всички състезатели играят мъжки футбол и то постоянно. Може би и като играят със своите връстници това им оказва помощ да си развият качествата в допълнение.

За школите нямам съответно мнение. Мисля, че имаме доста запаси и в това отношение, тъй като не се извлича максимума. Може да се влага още доста в фрагменти и бази. Има какво да се желае от българските школи.

Започвате сезона с дерби против ЦСКА, по сходство на предходната акция. По-специален ли е този мач за теб, предвид на актуалната ти клубна принадлежност и предишното ти с екипа на Левски?

За мен персонално е мач като всеки различен. При победа ще вземем три точки. Да, зарядът е по-висок, само че за мен персонално единственото, което е значимо, е крайният триумф, не противникът.

Бъдещето на „ синия “ клуб е много дискутирано в последните месеци. С какви страсти приемаш приказките за банкрут?

Чисто информативно знам толкоз, колкото и вие, четейки вестници и вести. Не е прелестно, освен тъй като става въпрос за Левски, за който и да е клуб да ставаше дума нямаше да е оптимално. Надявам се да се откри избавление, само че в случай че не се откри финансова сигурност, то евентуално ще се стигне и до логически банкрут.

Доста клубове в последните години са изпитвали сходни компликации, бидейки на ръба на банкрута. Има ли лек против този феномен и крие ли се той точно в по-добрата приложимост на школите?

Ами мисля, че в случай че дадем късмет на надарени родни фрагменти, за сметка на прехвалени чужденци, то това ще е единствено в плюс на родните клубове. Това ще облекчи и бюджетите на клубовете. Генерално ще е една значима крачка в вярната посока за родния футбол.

Има ли кой да спре Лудогорец по пътя към купата?

Силно се надявам да има по-сериозна конкуренция, само че предвид на равнището в efbet Лига, то ми наподобява несъмнено, че те още веднъж ще са първенци. Това най-малко е моето мнение.

Да приключим и с тематиката за националния тим, през твоята призма. Ще тръгнем ли нагоре под управлението на Ясен Петров?                          

Вижда се, че има успокоение в главите и играта на футболистите. Разбира се, ще е нужно време, няма по какъв начин да станат с магическа пръчка нещата. Може би на този стадий има някакъв лек проблясък в представянията, само че има потребност от доста работа и успокоение в тима. Времето ще покаже какво ще се случи.

Цел ли е пред теб още веднъж да намериш място измежду избраниците на националния селекционер?

Аз виждам да съм оптимално квалифициран и потребен за клубния си отбор, а оттова насетне, в случай че селеционерът реши, че мога да допринеса с нещо, то ще приема с удоволствие.

И за край – какво си пожелаваш в персонален и професионален проект до края на годината?

Пожелавам на себе си и на всички хора здраве и допустимо най-скоро да преборим тази пандемия. Надявам се този вирус да остане единствено един неприятен спомен. Другото може да се реализира с труд и работа.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР