Пожар в Йоханесбург: Отвличания и смъртоносни капани в рушащ се център на град в Южна Африка

...
Централният бизнес район на Йоханесбург е пълен със сгради, които
Коментари Харесай

Централният бизнес район на Йоханесбург е пълен със сгради, които изглеждат на ръба на рухването. Прозорците са заковани с дъски, а стените са покрити с графити.

Улиците са пълни с отломки - опаковки от храна, празни бутилки от бира, фасове от цигари - и неприятна миризма на развалена храна, съчетана с урина, изпълва въздуха.

Той е пренаселен, опасен и има малко удобства за работа.

И сега това е фонът на една от най-лошите строителни катастрофи в Южна Африка, когато 76 души загинаха и десетки други бяха ранени при пожар, който разкъса улица Албърт 80 в четвъртък.

Порутеният комплекс беше един от десетките, които бяха „отвлечени“ – превзети от престъпници и банди за собственост, които след това отдават пространството незаконно под наем на хора който не може да си позволи нищо друго. Често няма надеждни удобства, нито канализация.

Моли, 21-годишна южноафриканка, която живее надолу по пътя от Албърт Стрийт 80 в друга „отвлечена " сграда, казва, че е като да живееш в затвор.

"Няма да имам вода за душ за дълги периоди", каза тя пред BBC. — И живеем на тъмно. Много от нас, в една стая.

Тя се страхуваше да използва пълното си име от страх властите да не я арестуват за незаконен живот.

Сградата на Моли е една от 57-те, които са били отвлечени в центъра на града, където до 2000 души могат да живеят в един комплекс.

И след последния смъртоносен пожар хората се чудят как е позволено на толкова много хора.

Права на скуотери

Южноафриканският Закон за предотвратяване на незаконното изгонване (PIE Act) е отправна точка. В него се посочва, че никой не може да бъде изведен от дома си без съдебна заповед.

И след като човек се настани в сграда и може да докаже, че няма къде другаде да отиде, той не може да бъде изгонен.

Това прави разчистването на отвлечени сгради невероятно трудно.

Анджела Ривърс, генерален мениджър в Асоциацията на собствениците и мениджърите на имоти в Йоханесбург, казва анти -законът за евикция е в основата на проблема.

„Не можете да изгоните никого, освен ако няма алтернативно настаняване, което трябва да бъде осигурено от адвокат [прокуратурата]“, казва тя.

"И тук идва бъркотията. Защото адвокатът не е в състояние да осигури каквото и да е настаняване, защото собственото им жилище е отвлечено."

Пожар в Йоханесбург: „Други също скочиха, но не успяха“ Пожар в Южна Африка: Какво е отвлечена сграда? Семейства претърсват морги след пожара в Йоханесбург

80-те Комплексът Albert Street е бил собственост на град Йоханесбург, което означава, че градът е бил отговорен за намирането на алтернативен подслон за изгонените.

Сградата е открита през 1954 г. като Централна служба за пропуски, която контролира движението на чернокожите в града по време на апартейда.

Южноафриканците отиваха да вземат книжка или „dompas“, която контролираше къде могат да пътуват.

Сградата по-късно става дом на женския приют Usindiso, преди да бъде изоставена и превзета от престъпни банди.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР