Централните банки продължават борбата си с инфлацията, на фона на

...
Централните банки продължават борбата си с инфлацията, на фона на
Коментари Харесай

Централните банки по света все още не са обявили победа над инфлацията

Централните банки не престават битката си с инфлацията, на фона на към момента идният пик на лихвените проценти в множеството стопански системи. Въпреки това през 2023-а ще настъпят паузи в някакъв миг и може би даже нещата ще се извърнат.

След като 2022 година беше моментът на невиждано от четири десетилетия повишение на лихвите, с цел да лимитират растящия ценови напън, излиза наяве, че ръководителят на Федералния запас Джеръм Пауъл и президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард са измежду интернационалните политици, които ще затегнат в допълнение първите месеци на тази година, написа Bloomberg.

Според Bloomberg, която следи 21 други юрисдикции, при 10 се чака да увеличение на лихвите, при 9 се чака да се понижат, а две се чака да бъдат арестувани.

Изчисленията сочат, че тази композиция ще доближи връх от 6% през третото тримесечие и ще завърши 2023 година с 5,8%. Това би било най-високото равнище от 2001 година

През тази година към този момент ще забележим разминаване на централните банки що се касае се лихвени проценти. Очаква се Китай даже да понижи разноските по заемите още веднъж тази година, дружно с Канада, Русия и Бразилия.

Решенията сигурно ще стават по-трудни, тъй като обстановката, в която се намираме, рискува да ограничи търсенето толкоз доста, че стопанските системи да изпаднат в криза. Това е паниката, която бият търговците, които са все по-скептични по отношение на способността на централните банки да продължат да се усилват лихвите.

" През 2022 година, при висока и растяща инфлация, имаше единствено веднъж за централните банки и най-голямата неточност, която вложителите можеха да създадат, беше да не вземат поради нарастванията ", съобщи икономистът Том Орлик.

Главният изпълнителен шеф на огромната американска банка Citigroup Джейн Фрейзър преди ден предвижда, че Федералният запас на Съединените щати ще увеличи лихвените проценти до " малко под 5,5% " до май - 2023-та и ще ги до края на декември.

Според институцията стопанската система на Съединени американски щати ще навлезе в криза през втория половина от годината.

Фрейзър разяснява още, че общата инфлация в Съединени американски щати е достигнала своя връх, само че " инфлацията в областта на услугите продължава да бъде непрекъсната ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР