Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП

...
Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП
Коментари Харесай

Емил Войнов: Обвиненията от тримата кандидати за председател на БСП са несъстоятелни

" Централната комисия за осъществяване на избора за ръководител на Българска социалистическа партия организира съвещание, на което приехме решение по отношение на предпазване на бюлетините и изборните бумаги от Централната комисия, Общинските и Районните комисии и Секционните изборни комисии. Приехме и график за предаване на книжата и материалите от Централната комисия на ОКПИ и РКПИ. На съвещанието приехме мнение по писмо от претендентите за ръководител Валери Жаблянов, Георги Тодоров и Красимир Янков, адресирано до нас, в което има обвинявания към работата на ЦКПИ ". Това сподели Емил Войнов, ръководител на Централната комисия за осъществяване на избора за ръководител на Българска социалистическа партия, на конференция в централата на партията.

 Трима от претендентите за водач на Българска социалистическа партия упрекнаха управлението в нечестни избори Виж още

" Твърди се, че дейностите на Централната комисия за осъществяване на избора недвусмислено са в поддръжката на един претендент, а точно на досегашния ръководител на партията. И още, в хода на издигане на кандидатурите, комисията е изпратила инструкции до партийните конференции за издигане на единствено 1 кандидатура ", цитира писмото той. Войнов съобщи изрично, че такова напътствие не е изпращано: " Имаме обществено решение номер 3, с което само пожелаваме решението да бъде взимано с болшинство, както е записано в Устава на Българска социалистическа партия. От това, че не сме ограничавали броя на кандидатурите, приказва фактът, че имаше 55 претенденти за ръководител на Българска социалистическа партия, препоръчани от общински и районни структури на партията. "

Относно изказванията, че Комисията по избора е позволила основаването на инициативни комитети, социалистът обясни, че комисията не дава решение или единодушие за формиране на каквито и да е начинания, както и че няма получен нито един сигнал против тях.

По отношение на обвиняването, че не е бил признат финансов бюджет на акцията, и че " финансирането на дейностите се реализира по непрогледен за претендентите метод, Войнов сподели: " Още през месец февруари беше призната план-сметка, препоръчана от Централната комисия и одобрена от Изпълнителното бюро на Народно събрание, по този начин както е записано в разпоредбите. Работи се по нея, като към този момент са изразходвани средства за печатане на плакати, пропагандни материали, разработване на изборни кутии, бюлетини и другите изборни бумаги. Предстои ни да утвърдим бюджетите за всяка общинска и районна организация на партията. "

Председателят на ЦКПИ удостовери, че са провеждани телефонни позвънявания до членовете на Българска социалистическа партия в границите на осведомителна акция, само че единствено да ги осведоми за избора на 12 септември, като изрично не са задавани въпроси на социалисти и не е оказван напън върху тях.

За обвиняването, че 10 дни преди избори няма оповестени изборни описи, Емил Войнов съобщи: " Избирателните описи се сформират от Общинските препоръки на Българска социалистическа партия и се съхраняват в Общинските и Районните комисии по осъществяване на избора. В Централната комисия идват единствено по електронен път тези описи, само че всеки претендент може да отиде на място и да се запознае с тях. " Социалистът напомни, че изборните описи са формирани с членски състав към 31 декември 2019 година, както е записано в разпоредбите, признати от Националния съвет на Българска социалистическа партия. Той отхвърли изказванията, че ЦКПИ е оказвала напън върху партийните организации за редуциране на описите със социалисти, имащи право на глас, и уточни, че изборните описи се сформират от Общинските комисии, респективно от Районните комисии и ЦКПИ няма някакви пълномощия по тях.

" Централната комисия смята, че всички обвинявания от тримата претенденти за ръководител, отнасящи се до ЦКПИ, са несъстоятелни ", безапелационен е Емил Войнов.

Димитър Данчев: Прекият избор в Българска социалистическа партия е образец за народна власт в деяние

" За мен директният избор е идея за всеки социалист. Той е образец за директната народна власт в деяние и безспорно влива нова сила в организационния живот на Българска социалистическа партия. Изборът се организира на основата на Устава на Българска социалистическа партия и на Правилник за осъществяване на директния избор. Правилата за избор на ръководител лимитира опцията на членове на ЦКПИ да вземат участие като претенденти за ръководител. Неотменно право на всеки социалист обаче е да показва своята вола и да има желания към един от претендентите ". Това съобщи секретарят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " и член на ЦКПИ Димитър Данчев на конференцията. Той акцентира, че изразената от него поддръжка за един от претендентите, при подаването на формалния му отвод до ЦКПИ за присъединяване в конкуренцията, е неговата персонална воля. По думите му това не е имало за цел да ангажира никой различен и става дума за персоналния му глас.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР