Централната избирателна комисия все още не може да започне първия

...
Централната избирателна комисия все още не може да започне първия
Коментари Харесай

На живо: ЦИК не може да отвори врати под обсада от ДПС-Доган и ДПС-Пеевски - Булевард България

Централната изборна комисия към момента не може да стартира първия работен ден с регистрация на претендентите за присъединяване на изборите на 27 октомври.

Всички входове на постройката на партийния дом са блокирани от представители на двете фракции в Движение за права и свободи на Ахмед Доган и Делян Пеевски, които от петък стоят на пост.

Целта на всяка от двете групи е да внесе първа документите си, с вярата, че първият по ред ще бъде третиран и като първи по право във вписването за присъединяване в изборите.

Изборният кодекс не разрешава наличието на две партии с идентични имена.

Пресцентърът на ДПС-Доган сподели и по какъв начин депутати от двете групи са седнали и към масата, на която нормално ЦИК приема документите.

Внасянето на книжата не значи автоматизирана регистрация за присъединяване на изборите. Всяко заявление се разпределя от ръководителя на ЦИК на докладчик, който предлага решение на цялата комисия.

За да станат факт - решенията на ЦИК се постановяват с болшинство от 2/3 от членовете ѝ. Ако няма болшинство, се приема, че ЦИК е постановила отвод (от регистрация или друга процедура).

Всяко решение може да се апелира пред Върховния административен съд, който е задължен да се произнесе в период до 3 дни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР