Централната избирателна комисия упълномощава председателя на ЦИК Камелия Нейкова да

...
Централната избирателна комисия упълномощава председателя на ЦИК Камелия Нейкова да
Коментари Харесай

ЦИК пише акт на Васил Терзиев по сигнал за нарушение от Тошко Йорданов

Централната изборна комисия упълномощава ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова да сформира акт на определения за кмет на София Васил Терзиев за нарушаване, открито след сигнал от зам.-председателя на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

ЦИК открива нарушаване по член 183, алинея 2 и алинея 4 ИК, осъществено от претендента за кмет на Столична община на ПП/ДБ и Спаси София Васил Терзиев във връзка получен на 1 ноември 2023 година имейл от " Има Такъв Народ ", с което желае поддръжка за балотажа на локалните избори.

От ЦИК цитират и написаното от Терзиев:

" Скъпи другари, благодаря, че гласувахте за една по-различна София и избрахте друго бъдеще за града ни. Благодаря ви, че четири месеца бяхме дружно на терен - нещо, което не се е случвало до момента в България. Аз не преставам борбата, с цел да бъда кмет на всички софиянци. В дните преди изборния ден станахме очевидци на ново посягане върху изборния развой и опит да се срине напълно доверието в българските институции. Резултатът от дейното мероприятие на ДАНС и ЦИК е 20% недействителни бюлетини в цялата страна или 554 525 заглушени гласове. Към невалидните бюлетини прибавяме и фрапантните нарушавания в протоколите. Само преди ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов застана зад кандидатурата на Ваня Григорова. А претендентът на " Синя София " Вили Лилков сподели, че няма желания. С тези си дейности демократичните, прозападни евроатлантици поддържаха: Българска комунистическа партия; Партия на българските комунисти; Русофили за възобновление на Отечеството; Левицата; Атака; Българска социалистическа партия за България; Алтернативата на жителите. На всички е към този момент ясно, че обединени в общ фронт политическите сили на предишното ни водят в една единствена посока - обратно и надолу. Аз и екипът на Продължаваме Промяната - Демократична България и Спаси София няма да позволим нашият град да тъпче на едно и също място. В неделя би трябвало да отстоим нашия цивилизационен избор, мястото си измежду европейските столици, пътя, по който вървим напред, а не обратно. Нашият град ще бъде европейски, чист, организиран, зелен. Град, в който няма нито хора, нито квартали втора употреба. Вярвам, че сме единствено на една крачка досега, в който София ще бъде ръководена от хора, които същински я обичат. Гласувай с номер 85 в неделя! Молим за вашата поддръжка за претендентите ни за районни кметове и моята кандидатура за кмет на София. Вярвам в капацитета на хората на София. Никой не е дребен човек, никой не е прекомерно нищожен, с цел да промени ориста си и страната си. Трябва единствено да се събудим и да събудим близките от апатията. Трябва единствено да повярваме, че от нас зависи всичко. Излезте и гласувайте в неделя! Васил Терзиев. "
 ЦИК откри разлики при 49 ОИК след наново въвеждане на протоколите от балотажа
ЦИК откри разлики при 49 ОИК след наново въвеждане на протоколите от балотажа

Разминаванията от данните за балотажа в София не въздействат на крайния резултат

В по-ранен сигнал упълномощеният представител на Има Такъв Народ ОИК - Столична и ЦИК за получено друго известие на имейла на партията с апели за поддръжка. Според Тошко Йорданов и в двете електронни известия се съдържат апели за поддръжка според дефиницията на § 1, т. 17 от ДР на ИК, както и че направените и популяризираните от претенденти обръщения съставляват пропагандни материали по смисъла на член 183, алинея 2 ИК и в тази връзка би трябвало да съдържат информация, че пазаруването и продаването на гласове е закононарушение, каквато обаче отсъства в тях. Също по този начин апелът за поддръжка от страна на Терзиев, претендент за кмет на ПП/ДБ и Спаси София, насочен към политическа партия " Има Такъв Народ ", издигнала различен претендент, представлявал проява на негативното отношение на Васил Терзиев към заложените в Конституцията и Закона за политическите партии съществени правила и функционалности на политическите партии. Йорданов счита, че с описаното потребление на пропагандни материали се накърняват положителните нрави по смисъла на член 480, алинея 2 по отношение на член 183, алинея 4 ИК.

Постъпилият сигнал с вх. № МИ-10-255/02.11.2023 година от Тошко Йорданов е адресиран и до ОИК - Столична, която го е оставила без разглеждане с претекстовете, че към датата на подаването му са минали 4 дни и общинската изборна комисия не може да извърши инспекция и да предприеме дейности предвид на компетентността си.
 Съдът отхвърли желае на Ваня Григорова да бъде спряно определянето на кмет на столицата
Съдът отхвърли желае на Ваня Григорова да бъде спряно определянето на кмет на столицата

Васил Терзиев ще може да се закълне като кмет на София в понеделник

Централната изборна комисия е изискала от Йорданов цялата преписка обвързвана със случая, и, откакто се е срещнала с материалите, приема, че изложената от него фактология се удостоверява. Въз основа на откритото в хода на осъществената инспекция ЦИК приема, че направените и публикуваните обръщения към всички, които възприемат наличието на имейла, съставляват пропаганден материал по смисъла на § 1, т. 17 от ДР на ИК. Според комисията това се обосновава от обстоятелството, че обръщенията са станали притежание на съответни лица на 1 ноември 2023 година - четири дни преди втория тур на избора за кмет на Столична община, като съдържат апел за поддръжка в интерес на един от претендентите в нарушаване на член 183, алинея 2 ИК. Този пропаганден материал не съдържа информация, че пазаруването и продаването на гласове е закононарушение, допълват от ЦИК.

Същевременно Централната изборна комисия приема, че са нарушени и условията на член 183, алинея 4 ИК , с които се не разрешава потреблението на пропагандни материали, които накърняват положителните нрави, достойнството и положителното име на други претенденти. Комисията изяснява, че това може да се откри от тази част на обръщението, в която Терзиев насочва апели за против поддръжката за другия претендент, който дефинира като представител на " обединени в общ фронт политическите сили на предишното, които ни водят в една единствена посока - обратно и надолу ". Освен това в обръщението се показва: " в дните преди изборния ден станахме очевидци на ново посягане върху изборния развой и опит да се срине напълно доверието в българските институции. Резултатът от дейното мероприятие на ДАНС и ЦИК е 20% недействителни бюлетини в цялата страна или 554 525 заглушени гласове ".

Според ЦИК обстоятелствата постановат извода, че в наличието на обръщението и употребяваните в него формулировки от страна на Васил Терзиев се накърняват положителните нрави в нарушаване на член 183, алинея 4 от Изборния кодекс. От Централната изборна комисия допълват, че от материалите по подадените сигнали, в които попадат имената, фотография и номера в бюлетината, може да се направи извод, че изпратените обръщения касаят претендента за кмет на Столична община на ПП/ДБ и Спаси София Васил Терзиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР