Централната избирателна комисия (ЦИК) забрани на партия „Възраждане” да излъчва

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) забрани на партия „Възраждане” да излъчва
Коментари Харесай

ЦИК забрани предизборен клип с разстрел

Централната изборна комисия (ЦИК) забрани на партия „ Възраждане” да излъчва избирателен клип, в който въоръжен с две оръжия мъж избива десетки в заседателна зала. Кадрите са от комедийния сериал „ Слуга на народа” с присъединяване на определения неотдавна за президент на Украйна Володимир Зеленский. Преди няколко дни водачът на партията Костадин Костадинов съобщи пред Свободна Европа:

„ С този клип споделяме, че в България има медии като " Свободна Европа ", които работят за унищожаването на българската страна. Този клип е ориентиран тъкмо към медии като вашата. Това не е избирателен клип, а клип, ориентиран против " Свободна Европа”.

Сигнал до ЦИК бе подаден от „ Демократична България”. Асоциацията на европейските публицисти настоя основният прокурор Сотир Цацаров да разпореди инспекция по случая. Според решението на ЦИК видеото освен нарушава Изборния кодекс, само че би могло да да реализира и състав на закононарушение.

„ Въпросният видеоклип, употребен като пропаганден материал, призоваващ за поддръжка на партия „ Възраждане “, несъмнено съдържа сцена на принуждение и убийства и като такова освен нарушава положителните нрави, което е категорично неразрешено от нормите на Изборния кодекс, само че и вероятно съставлява състав на закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс – обосноваване и подбудителство на безграничен брой лица към осъществяване на закононарушение и нарушение на публичния ред посредством разпространяването на материали в обществената мрежа Фейсбук”, написа в решението.

ЦИК постановява прекъсване на излъчването на клипа. Решението не е дефинитивно и може да се апелира пред Върховния административен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР