Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не е обявила обществена

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не е обявила обществена
Коментари Харесай

Матева: Машините за гласуване и софтуерът им, не са предвидени за местни избори

Централната изборна комисия (ЦИК) към момента не е оповестила социална поръчка за това по какъв начин ще наподобява дисплеят на машините за локалните избори на 29 октомври, сподели представителят на ЦИК Росица Матева по Българска национална телевизия.

„ Все още не сме пуснали социална поръчка, тъкмо по причина, че би трябвало доста точно да бъде обещано заданието на компанията. Искаме да избегнем нуждата гласоподавателят, както беше в изборите " 2 в 1 " на 14 ноември 2021 година, авансово, заставайки на машината, да избира за кой от вероятните избори да гласоподава “, изясни Матева.

Основният проблем е, че когато са купувани машините и софтуерът към тях, не е било планувано те да се употребяват за локални избори. Сега би трябвало да се дадат равни благоприятни условия за тези, които ще изберат хартиената бюлетина, и тези, които ще пожелаят да гласоподават с машини, добави представителят на ЦИК.

При гласоподаване с хартия членовете на секционната изборна комисия (СИК) могат да преценяват дали гласоподавателят има право да гласоподава за всички типове избор за локална власт, а при машинния избор това е затруднително. " Може да се наложи да се употребява и повече от една карта, с цел да се отключат всички екрани и надлежно всички типове бюлетини при машинното гласоподаване ", сподели още Росица Матева. Тя добави, че членовете на СИК ще получат в допълнение заплащане, с цел да вземат участие в образованието за това по какъв начин да проведат изборния ден и по какъв начин да попълнят протоколите от вота, тъй че процесът да бъде оптимално улеснен.

Проверката на Централната изборна комисия е открила, че лица с имената на арестуваните в съмнение за шпионаж в интерес на Русия български жители във Англия са били членове на секционни изборни комисии на Острова. 

" Ние не можем да потвърдим, че тези хора са лицата с тези 3 имена, които се появяват на нашата интернет страница. Със същите 3 имена има лица, които са назначавани от 2015 до 2021 година за членове на секционни изборни комисии, в някои случаи са били ръководители, секретар, заместник-председател, само че дали са същите лица са ни нужни още спомагателни данни - ЕГН. Има Закон за отбрана на персоналните данни, не трябва да оповестяваме чувствителни данни ", добави Росица Матева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР