Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е готова с пътна карта

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е готова с пътна карта
Коментари Харесай

ЦИК с план за въвеждане на електронно гласуване до 2023 г.

Централната изборна комисия (ЦИК) към този момент е подготвена с пътна карта за отдалечено електронно гласоподаване . Тя е за интервал от 2020 до 2023 година и в нея са написани главните стъпки, които ЦИК ще предприеме, с цел да го вкара съобщи пред БНР представителят на Комисията Александър Андреев.  Решението е признато от комисията на 21 май.
" В пътната карта са написани главните стъпки, които ЦИК ще следва да предприеме, с цел да може реализира пробното отдалечено електронно гласоподаване ", сподели той.
" Знаем, че с параграф 154 от преходните и изключителните разпореждания на Изборния кодекс беше въведено отдалеченото електронно гласоподаване. Тази уредба беше изменена, с цел да може поетапно да бъдат осъществени нужните дейности, защото то е обвързвано с обезпечаването и на електронната идентификация и автентикацията на гласоподавателя при гласуването. Експерименталното отдалечено електронно гласоподаване би трябвало да бъде извършено в три избора, в това число и в частични избори ".
Машинното гласоподаване се анулира за идните локални избори: С последните промени в Изборния кодекс беше гласувано машинното гласоподаване да отпадне единствено на предишните мести избори. Засега опцията за гласоподаване посредством машини на парламентарни, президентски и европейски избори остава. Това се случи предишното лято, когато в навечерието на локалните избори Кодексът беше изменен за следващ път. През 2021г. предстоят парламентарни и избори за президент и вицепрезидент в страната и по в този момент настоящият закон в тях би трябвало да има и отдалечено електронно гласоподаване във всички секции, без тези с под 300 гласоподаватели, в чужбина и профилираните заведения като лечебници, домове за възрастни хора и пр. 
" Въз основа на тези избори и резултатите от тях ЦИК ще следва да създаде разбор, с който да откри какви са провокациите пред електронното отдалечено гласоподаване и в тази връзка към този момент и да реши законодателят дали то да бъде въведено в изборите. Като първичният стадий – това е изработването и одобряването към този момент на техническото задание, защото може би знаете ЦИК е сътрудник на Държавната организация за електронно ръководство в един план, който е финансиран от Европейски Съюз, в границите на положително ръководство по създаване на системата за отдалечено електронно гласоподаване “, уточни представителят на комисията Александър Андреев.
Какъв е проектът и в какъв времеви откъслек ще се реализира пътната карта на ЦИК?
" Тя обгръща интервал от 2020 до 2023 година Това, което чакаме да бъде преди всичко е да бъде построена системата, с цел да могат да бъдат извършени към този момент пробните гласувания в границите на идните последващи избори и по този метод да се открият резултатите от това пробно отдалечено електронно гласоподаване. А в края на пътната карта, несъмнено, ние чакаме да имаме един позитивен резултат, който да проучваме и на основата на него към този момент да създадем и възможни рекомендации към законодателя ", уточни още Александър Андреев.
Експерт: Машинното гласоподаване може да се вкара до изборите през 2021 година
След разбор на изборите за Европейски парламент и локалните избори през 2019г. ЦИК с оферти за законодателни промени. Има проблеми и те са в три съществени групи: във връзка с Изборния кодекс и провеждането на изборите, пълномощията на ЦИК и основаването на непрекъсната изборна администрация, и не на последно място - машинното гласоподаване.
Едно от предложенията за промени в законодателството точно във връзка с машинното гласоподаване - правната уредба би трябвало да бъде написано по-подробно. " В момента Изборният кодекс е ориентиран главно към хартиеното гласоподаване и текстовете за машинното гласоподаване не са подробни - не дават отговори за логистика, узаконяване, одитиране на машините. Колко би трябвало да са те в страната? Това би трябвало да е в детайли написано, тъй като при идващите избори, то ще бъде главното гласоподаване. Първият въпрос, който следва е може ли да има единствено машинно гласоподаване или би трябвало да има и хартиено? На последващо място - по какъв начин ще бъде проведено то - машините ще бъдат купувани или наемани? Има неща, които предлагаме съответно, с цел да го подсигурим.
Вторият пакет от рекомендации е, че няма потребност от възбрана на екзитполовете в деня на изборите. Последният избор го сподели, заяви Андреев и добави: предлагането ни е да бъде преразгледана тази уредба.
И не на последно място нужна е правна рамка, с цел да може ЦИК да извършва функционалностите, които са й предоставени като непрекъснато настоящ орган . Да не бъдат струпвани прекомерно доста дейности след насрочване на изборите, а да може ЦИК да приготвя идващия избор без ненужно напрежение. Общите и съществени избори са избрани като време, биха могли да бъдат избрани и като периоди. В доста страни работи и така наречен избирателен календар, където са избрани и датите за осъществяване на съответните избори, изясни Андреев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР