Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщи в свое решение днес, че

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщи в свое решение днес, че
Коментари Харесай

ЦИК ще санкционира медиа на Пеевски за атака срещу Радан Кънев и Христо Иванов

Централната изборна комисия (ЦИК) заяви в свое решение през днешния ден, че ще глоби вестник " Телеграф ", поради офанзива против Радан Кънев (водач на листата на коалиция " Демократична България " ) и Христо Иванов (лидер на " Да, България " и представляващ коалицията). Причината е книга, публикувана с броя на вестника в последния ден от предизборната акция и съдържаща погрешни и обидни изказвания против тях.

Днес ЦИК заяви, че откакто се е срещнала със наличието на вестника и книгата, приема, че те не съставляват пропагандни материали, само че че в тях се засягат положителното име, достойнството и достолепието на Радан Кънев и Христо Иванов. Комисията ще сформира акт за откритото нарушаване на шефа на " Телеграф медиа " ЕООД.

Контра - книга

Всекидневникът на Делян Пеевски (втори в листата на Движение за права и свободи за евродепутат) популяризира безвъзмездна книга за някогашния министър председател и водач на ДСБ Иван Костов. Тя е нещо като контра-издание на записките на Костов, оповестени през април. Корицата й прилича тази на истинската книга, която е зачеркната.

В същия ден книгата се появи и в кадър, публикуван от пресцентъра на Движение за права и свободи в петък вечерта, в който изданието е в ръцете на водача на партията Мустафа Карадайъ. Той е прегърнат от Пеевски и те театралничат със симпатизанти преди заключителното предизборно събитие в Белица. Не е ясно дали издателят е подарил книгата на водача.

В деня на разпространяването й от " Демократична България оповестиха, че са подали сигнал до ЦИК за нарушавания на разпоредбите за предизборната акция. Сигналът е против вестник " Телеграф ", поради популяризирана безвъзмездна прибавка (книга) със заглавие " Оригиналът Иван Костов Истината за прехода 1989 – 2019 " и подзаглавие " Лъжата ". (Заглавието на меморите на Костов, издадени от " Сиела ", е " Свидетелства за прехода 1989-1999 ".)

От обединението оповестиха, че в книгата юридическият й екип е разкрил

седем нарушавания на предизборните правила съгласно изборния кодекс

ЦИК не одобри, че притурката е пропаганден материал, а че в нея се засягат положителното име, достойнството и достолепието на Кънев и Иванов.

" С мненията се цели да се създадат внушения в тяхна щета по метод, който е неприемлив в изискванията на предизборна акция ", написа в решението на ЦИК и се показват образци:

" На стр. 216 и стр. 218 Радан Кънев е наименуван марионетен водач на ДСБ ". На стр. 196 Христо Иванов е наименуван " сламеният партиен водач ". На стр. 217 Христо Иванов е наименуван " сламеният водач на олигархичната партия " Да България ". На стр. 218 Христо Иванов е наименуван " Пинокио ", поради склонността му да замества истината с неистини. За Христо Иванов на стр. 218 правосъдната промяна, която да разреши на него и олигарсите му да яхнат Темида и да получат индулгенция за закононарушенията си. На стр. 219 Христо Иванов " се трансформира в еманация на политинженеринга на Кръстника (си), стартиран от него още в далечната 2002 година ".

В дните преди разпространяването й, книгата беше рекламирана от медиите на Пеевски.

В решението на ЦИК написа, че съгласно Изборния кодекс, "...доставчикът на медийната услуга

носи публицистичната отговорност за избора на наличие

на медийната услуга, както и за установяване на метода, по който тя е проведена. Редакционната отговорност се показва посредством упражняването на ефикасен надзор върху наличието на предоставените медийни услуги по време на предизборната акция. "

Също в последния ден на предизборната акция в София бяха разлепени плакати, които нападат Радан Кънев и Христо Иванов с неистини и внушения на тематика джендъри, трети пол, хомосексуалисти и неплащане на налози и осигуровки. Не е ясно кои е поръчал и платил плакатите, само че те наподобяват на други сходни акции и като послания и стилистика припомнят на офанзиви в медиите, близки до Пеевски. По мотив на плакатите Кънев написа в профила си във " Facebook ": " Отдавна не ми пука от клеветите ви. Знам, че го вършиме от боязън. Но ми е гнусно, че от боязън оцапахте... целия град. И то на най-красивия ни празник, когато децата ни и учителите им са на улиците.
Време е да поизчистим. От вас. "

Във видеото претендентът за евродепутат на " Демократична България " Алина Добрева ( " Да, България " ) оповестява за жалбата:



Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (460)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР