Централната избирателна комисия (ЦИК) провежда в Доброславци симулация на изцяло

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) провежда в Доброславци симулация на изцяло
Коментари Харесай

ЦИК провежда втори експеримент за гласуване с машини

Централната изборна комисия (ЦИК) организира в Доброславци симулация на напълно машинен избор, какъвто ще има в множеството секции на изборите на 11 юли. Това е вторият сходен опит, а задачата е да се разбере в какъв брой секции ще би трябвало повече от една машина.

" Целта е да установим потенциала на едно устройство за машинно гласоподаване. В една обстановка, която е близа до средностатистическата в страната. Благодарение на тези данни можем да преценим в кои секции да сложим повече от едно устройство ", сподели пред Нова тв зам.-председателят и представител на ЦИК Цветозар Томов.

Събират се данни за пола, възрастта и образованието на идващите в пробното гласоподаване. Установява се и дали хората до момента са дали своят вот с машина.

" Целта е да изследваме - да забележим какви са реакциите на тези групи и къде да съсредоточим вниманието си при подготовката и при разяснителната акция ", уточни Томов.

Първото пробно гласоподаване се организира преди дни в постройката на ЦИК в София. Тогава за 1 час гласоподаваха 75 души. Тогава Томов дефинира резултатите като " умерено оптимистични " и добави, че при при първия опит е взела участие " относително безпроблемна група гласоподаватели – с градски профил, евентуално с висок учебен статус ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР