Централната избирателна комисия /ЦИК/ обяви, че до момента има 30

...
Централната избирателна комисия /ЦИК/ обяви, че до момента има 30
Коментари Харесай

ЦИК с молба: Избирателите да не дърпат бюлетините от машините!

Централната изборна комисия /ЦИК/ разгласи, че досега има 30 машини за гласоподаване са отвън от строя по най-различни аргументи. Те се намират в разнообразни секции и вотът е единствено на хартия.

9,19% е изборната интензивност към 11:00 часа в цялата страна, сочат формалните данни на Централната изборна комисия. За съпоставяне – на втория тур на локалните избори през 2019 година интензивността е била 7,17%, само че регистрирана към 10:00 часа, а към 12:30 часа е била малко над 18% .

Днес най-висока е интензивността към 11:00 часа в Малко Търново – над 45% , а най-ниска в Пловдив – под 4%. В Столичната община интензивността към този час е 6,52%, в Благоевград – малко над 7%, в Шумен малко под 8 %.

Получените досега тъжби и сигнали в ЦИК са близо 15 и се от най-различен темперамент, в това число за оповестяване на предварителни резултати в осведомителните уеб сайтове, оповести представителят на Централната изборна комисия Росица Матева. Тя прикани:

Искам да прикани Секционните изборни комисии да слагат щемпел – един щемпел, върху отпечатаните бюлетини от машинно гласоподаване и изключително деликатно също да наблюдават слагането на два печата върху хартиените бюлетини. Искам да помоля всички гласоподаватели да не дърпат бюлетини от машините, изключително в случай че са дали своят вот в два типа избори – двете бюлетини ще се отпечатат поредно и след печатането на втората, ще се чуе звуковия сигнал, едвам тогава би трябвало да бъдат взети бюлетините от машината. В противоположен случай дърпането на бюлетините, до момента в който се отпечатват, провокира усложнение в работата на машините и се постанова намесата на Секционната изборна комисия или на техниците. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР