Централната избирателна комисия (ЦИК) обсъжда вариант, при който хората, които

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) обсъжда вариант, при който хората, които
Коментари Харесай

ЦИК обмисля да може да се гласува и от местата, където хората са на почивка

Централната изборна комисия (ЦИК) разисква вид, при който хората, които ще са на отмора на 11 юли, да могат да гласоподават от мястото, където са настанени. Към момента обаче няма конкретика по този въпрос, акцентира в ефира на зам.-председателят и представител на ЦИК Цветозар Томов.

Обсъжда се дали има опция хората, които са създали хотелска резервация в деня на изборите, да се водят като настанени на краткотраен адрес и да може, в случай че подадат заявление за сегашен адрес, да гласоподават. Очаква се обаче мнение на изпълнителната власт. Въпреки това той прикани летуващите да пуснат заявление за гласоподаване по сегашен адрес 14 дни преди изборите. Законът не разрешава друга опция.

Томов посочи, че претендентите за 46-тото Народно заседание са 15 партии и 9 обединения. И обърна внимание, че към момента съществува казусът с така наречен „ мъртви души “, като имало случаи с над 300 умряли лица в един лист. Друга операция е вкарването на имена на хора, които даже не подозират, че данните им се употребяват за такива цели. Той обаче акцентира, че сходни измами са по-скоро при по-малките и незнайни партии, защото огромните и одобрени обединения имат действителни поддръжници зад тила си.

И още в неделя в село Доброславци ще бъде извършен опит какъв брой хора ще могат да гласоподават на машина за несъмнено време. По думите на Томов регистрираният най-много е 75 души на час, само че в София, а в огромните градове по предписание хората са по-опитни с технологиите.

„ Целта ни е да съберем такава информация, с цел да сме наясно с това какъв е потенциалът на тези устройства и ще имаме ли проблем и къде можем да чакаме да имаме проблем в изборния ден “, уточни той.

Що се отнася до вота в чужбина , там, където са подадени над 300 заявки, се минава към машинно гласоподаване. Колко тъкмо машини ще потрябват, ще стане ясно след 15 юни, когато е крайният период за подаване на заявките.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР