Централната избирателна комисия (ЦИК) на Босна и Херцеговина потвърди днес

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) на Босна и Херцеговина потвърди днес
Коментари Харесай

Милорад Додик става президент на Република Сръбска

Централната изборна комисия (ЦИК) на Босна и Херцеговина удостовери през днешния ден успеха на Милорад Додик на президентските избори в Република Сръбска, която е част от Босна, оповестяват босненските медии.

Председателят на ЦИК Суад Арнаутович сподели, че Комисията е разпоредила контролно броене, което е удостоверило, че претендентът за президент на Република Сръбска Милорад Додик “остана с максимален брой гласове “, показва организация Фена.

Изборите за президент на Република Сръбска се състояха на 2 октомври. Според предварителното броене по-рано проруски настроеният Додик печелеше с 48 % от гласовете, а опозиционният претендент Йелена Тривич получаваше поддръжката на 43 % от гласувалите. В нощта на изборите и двамата оповестиха победа, съобщи Българска телеграфна агенция.

В деня след изборите опозиционните партии упрекнаха Додик и неговата партия в изборна машинация.

Ковачевски, Вучич и Рама са провели онлайн среща
На 2 октомври в Босна и Херцеговина се състояха общи избори, обхващащи няколко равнища на ръководство. Политическата конструкция на страната е известна като една от най-сложните в света. Съгласно Дейтънското спокойно съглашение, поставило завършек на войната там през 1995 година, Босна е формирана от две полуавтономни елементи - Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати.

Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете елементи са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.

Освен президент на Република Сръбска на общите избори се избираха сръбски, хърватски и бошнячки представител в тричленното Председателство (президентството), представители в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация.

Додик, който от дълго време се застъпва за отделянето на Република Сръбска от Босна и нейното обединяване със прилежаща Сърбия, написа през днешния ден в Туитър, че босненските сърби не желаят „ антидейтънска и некоституционна Босна “ и още веднъж заплаши с излизане от състава на Босна.

Ако не ни върнат конституцията на Босна, както е контрактувана съгласно Дейтънското съглашение, Република Сръбска сигурно ще напусне и ще вземе със себе си 49 % от Босна и Херцеговина, съобщи в Туитър босненският сръбски водач.

Във вторник десетки хиляди босненски сърби се събраха в Баня Лука, основния град на Република Сръбска, в поддръжка на Додик, който е в ръководството на Република Сръбска като президент или представител в тричленното председателство, какъвто е сега, от години.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР