Централната избирателна комисия реши да гласуваме само с хартиени бюлетини

...
Централната избирателна комисия реши да гласуваме само с хартиени бюлетини
Коментари Харесай

ЦИК реши: Гласуваме само с хартиeни бюлетини на предстоящите избори в неделя и на балотажа

Централната изборна комисия реши да гласуваме единствено с хартиени бюлетини на идните локални избори на 29 октомври, както и на балотажа идната седмица, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Това стана по време на съвещание на ЦИК, предавано онлайн на уеб страницата на комисията. Причината за това е неналичието на решение от Министерството на електронното ръководство (МЕУ) за удостоверяването на машините.

 

Предложението, с докладчик Емил Войнов, беше признато с 12 гласа „ за “, а двама бяха „ срещу “. Като база за решението, той уточни пред сътрудниците си получена информация от ДАНС и от МЕУ по време на председателския съвет в Народното събрание през днешния ден, на който избухна абсурдът.

 

Преди гласуването Цветозар Томов направи предложение да бъде даден период от 2 часа за решение от страна на МЕУ.

Съответствията на устройствата за машинно гласоподаване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българският институт по метрология. Наличието на такова решение е наложително изискване за осъществяване на машинно гласоподаване, сподели Войнов.

Във връзка с направеното предложение за метода на гласоподаване той уточни, че на 26 октомври е получена информация от Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), информация от министъра на електронното ръководство от извършена среща през днешния ден, както и писмо, постъпило доскоро, от министъра на електронното ръководство по отношение на удостоверяването на сходството на доставения вид устройство за машинно гласоподаване с условията в Изборния кодекс. С актуалното писмо ЦИК е известена, че все още не е издадено решение за засвидетелствуване според член 213 а от Изборния кодекс (ИК), уточни Войнов.

След като ЦИК одобри решение „ за “ гласуването единствено с хартиена бюлетина, в пояснение на негативен избор Цветозар Томов съобщи: „ Вземаме това решение без издадено решение за засвидетелствуване според член 213 а, въз основата на едно писмо от господин Александър Йоловски, което не е подписано и което е четири реда, в което ни се оповестява, че към момента не е взето решение “.

Томов означи, че е направил опит „ МЕУ да извърши задължението си по закон “ и добави „ някак си и това остана в небитието “. По думите му казусът не е дали ЦИК ще анулира или не машинното гласоподаване.

 

Проблемът е в това, че в цялата тази днешна история ЦИК се оказа институция, която подчинява своите решения на волята на разнообразни политически фактори, разяснява Томов. Това е нещо, което не мога да приема, добави той.

Томов уточни, че с изключение на да няма машинно гласоподаване на вота в неделя, ЦИК е решила да няма такова и на възможния балотаж на 5 ноември. Можехме да вземем решение по повод единствено на първия тур и да изчакаме няколко дни преди да вземем решение за втория тур, в случай че в това време МЕУ реши дали удостоверява, или не софтуера на машините, уточни той.

Категорично не съм съгласна, че срамната обстановка е за ЦИК. В тази обстановка ЦИК беше сложена вследствие на други дейности, на други органи, сподели ръководителят на комисията Камелия Нейкова.

 

Тя уточни, че полученото писмо е подписано с електронен автограф от министъра на електронното ръководство. По никакъв метод няма да се съглася, че ЦИК не е осведомена с информацията, постъпила от ДАНС. Начинът, по който ви рапортувах информацията беше изцяло правилен и всички членове на ЦИК бяха осведомени с нейното наличие, разяснява тя.

Това беше едно доста мъчно решение, тъй като постоянно съм подкрепяла машинното гласоподаване като метод на гласоподаване. Най-важно е да има доверие в изборния развой и всяко едно деяние, без значение на кого, което образува съмнение и отблъсква гласоподавателите от гласоподаване, би трябвало да бъде препятствано, сподели Нейкова. По думите ѝ точно с това решение ЦИК съумя да минимизира рисковете пред това гласоподавателите да не отидат да гласоподават.

 

В деня за размисъл ЦИК ще заседава още веднъж.

 

Само час след решението на ЦИК да анулира потреблението на машини за локалните избори в неделя, в обществените мрежи стартира организация за митинг.


Той ще се организира под мотото " Не на хартиената бюлетина, да на машинния избор ".

Протестиращите ще се съберат пред Народното събрание, където се обитава и Централната изборна комисия.

 

Призовавам самостоятелните, свободни хора да не се поддават на внушения, а да гласоподават за смяна на феодалния модел на ръководство в локалната власт ", така лидерът на " Демократи за мощна България " и съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов разяснява във фейсбук профила си решениетоо на ЦИК.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР