Централната избирателна комисия продължава да проверява част от дефектиралите машини

...
Централната избирателна комисия продължава да проверява част от дефектиралите машини
Коментари Харесай

Машините с проблеми: 33 са спрели в изборния ден, 8 не разпечатали протокол, 31 - с неразчетени данни от флашките

Централната изборна комисия продължава да ревизира част от дефектиралите машини от изборите на 2 октомври. Оказва се, че 4 машини, на които се е гласувало са със сбъркан хеш код. Вече са изискани  началните протоколи от тези устройства, които са отпечатани в секционните изборни комисии при започване на изборния ден. 
Устройствата са били конфигурирани в Монтана, в два от регионите в София и в Търговище, осведоми БНР.
В разбор на " Информационно обслужване " - компанията, преброител на резултатите от вота, излиза наяве, че от общо 11013 устройства данните от гласуването на 72 машини са регистрирани с преброяване на контролни разписки, в това число и 4-те машини със сбъркан хеш код.
33 устройства са престанали да работят в границите на изборния ден. 8 машини не са разпечатали протокол, а за 31 данните от флашките не са разчетени.
" Тук би трябвало да отбележим, че спрямо предходните избори броят на преустановилите работа машини е близо два пъти по-малък " - разгласи зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов, само че означи, че при четири устройства има и противоречие на данните. Обясни, че в два от случаите има явни неточности, позволени от секционните комисии.
" Така да вземем за пример, в 172-ра изборна секция в Силистра СИК демонстративно е попълнила целия протокол с нули, а в 61-ва секция в Стара Загора, там е трябвало да има една машина, само че е била конфигурирана втора машина, предопределена за 60-та секция, СИК е преброила контролните разписки от двете машини, само че резултатът е вписан в един протокол и заради това са разминаванията с данните от първата машина ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР