Централната избирателна комисия продължава да проверява част от дефектиралите машини

...
Централната избирателна комисия продължава да проверява част от дефектиралите машини
Коментари Харесай

Ето какво показва проверката на ЦИК за част от дефектиралите машини от изборите на 2 октомври

Централната изборна комисия продължава да ревизира част от дефектиралите машини от изборите на 2 октомври. Оказва се, че 4 машини, на които се е гласувало са със сбъркан хеш код. Вече са изискани началните протоколи от тези устройства, които са отпечатани в секционните изборни комисии при започване на изборния ден. 

Устройствата са били конфигурирани в Монтана, в два от регионите в София и в Търговище. В разбор на " Информационно обслужване " - компанията, преброител на резултатите от вота, излиза наяве, че от общо 11013 устройства данните от гласуването на 72 машини са регистрирани с преброяване на контролни разписки, в това число и 4-те машини със сбъркан хеш код.

33 устройства са престанали да работят в границите на изборния ден. 8 машини не са разпечатали протокол, а за 31 данните от флашките не са разчетени.

" Тук би трябвало да отбележим, че спрямо предходните избори броят на преустановилите работа машини е близо два пъти по-малък " - разгласи зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов пред БНР. Той означи, че при четири устройства има и противоречие на данните. Обясни, че в два от случаите има явни неточности, позволени от секционните комисии.

" Така да вземем за пример, в 172-ра изборна секция в Силистра СИК демонстративно е попълнила целия протокол с нули, а в 61-ва секция в Стара Загора, там е трябвало да има една машина, само че е била конфигурирана втора машина, предопределена за 60-та секция, СИК е преброила контролните разписки от двете машини, само че резултатът е вписан в един протокол и заради това са разминаванията с данните от първата машина ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР