Централната избирателна комисия прекратява преговорите със "Сиела Норма" за доставка

...
Централната избирателна комисия прекратява преговорите със "Сиела Норма" за доставка
Коментари Харесай

ЦИК прекрати преговорите със Сиела Норма за доставка на още машини за изборите

Централната изборна комисия приключва договарянията със "Сиела Норма " за доставка на нови 1500 машини за гласоподаване за парламентарните избори на 11 юли. Това потвърдиха от ЦИК за Българска национална телевизия.

По-рано от компанията обявиха в писмо до медиите, че не могат да изпълнят поръчката на препоръчаната от ЦИК цена от 6.5 млн. лв.. От компанията предизвестиха, че всяко закъснение на контракта води до риск за осъществяването на поръчката, на каквато и да е цена.

Предстои ЦИК да вземе решение по какъв начин ще обезпечи спомагателните машини за идния избор.

Публикуваме позицията на "Сиела Норма ":

В последните няколко дни, името на "Сиела Норма " АД бе представено неведнъж в подтекста на идните изключителни парламентарни избори на 11 юли и нашия отвод да участваме в тях. Бяха публикувани изказвания в медиите, че е "извиване на ръце ", защото информирахме ЦИК, че не бихме могли да участваме като снабдител, при оповестената оптималната цена от 6,5 милиона лв., която включва доставка на нови машини и услуги, за производство на три обособени избора - частични локални, избори за народни представители и избори за президент и вицепрезидент, включително цялата софтуерна подготовка и логистика.

За страдание доста от специалистите, които разясниха нашата реакция, направиха неточни внушения, че желаеме 15 милиона лв. единствено за 1500 машини.

Всъщност сумата от 6,5 милиона лв., оповестена от ЦИК в откритата процедура на договаряне без авансово съобщение за възлагане на социална поръчка, включва с изключение на закупуване на 1500 машини, и действия, които неведнъж надвишават услугите, които извършихме на предходните парламентарни избори на 4 април 2021 година

В бюджета от 6,5 милиона лв., препоръчан от ЦИК, се включва:

- доставка на 1500 машини
- модифициране на софтуера за производство на локални избори през месец юни 2021 година
- модифициране на софтуера за производство на предварителни избори за народни представители през месец юли 2021 година
- модифициране на софтуера за производство на избори за президент и вицепрезидент през месец октомври 2021 година
- настройване и инсталиране на 11 100 машини за изборите на 11 юли 2021 година
- настройване и инсталиране на 11 100 машини за изборите през октомври 2021 година, които се организират в 2 тура (с двукратно осъществяване на настройване и инсталация)
- логистично обезпечаване за производство на предварителни избори за народни представители през месец юли 2021 година
- логистично обезпечаване за производство на избори за президент и вицепрезидент през месец октомври 2021 година
- техническо обслужване от 2400 техници по места и специалисти в колцентър – което включва работа на екип за локалните избори, за изборите за народни представители и за изборите за президент и вицепрезидент
- образуване на образования за всеки съответен избор (за изборите през април 2021 година бяха извършени над 100 обучения) на ЦИК, ОИК, РИК, СИК в страната и СИК отвън страната за работа със профилираните устройства за електронно машинно гласоподаване
- образование и предаване на познания на експерти за потребление на систематичния и приложния програмен продукт за модифициране за всевъзможен тип избори, планувани в Изборния кодекс
- 36 месеца гаранционна техническа поддръжка

Всички тези действия се чака да осъществим за сумата от 6,5 милиона лв.. Нашите планирани планове за цената на публичната поръчка за доставка на нови машини и всички услуги, включени в нея от Централната изборна комисия, доста надвишават оферти бюджет.

Забавянето на процедурата с всеки минал ден води до повишение на себестойността на устройствата и услугите, надлежно на крайната цена. Скоро ще достигнем до миг, в който на каквато и да е цена, "Сиела Норма " АД ще бъде в неспособност да извърши всички действия по поръчката.

"Сиела Норма " АД се е потвърдила като реализатор, на който може да се разчита – подкрепяме изборния развой от 2014 година до момента и сме работили градивно и ползотворно с представители на няколко ЦИК.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР