Централната избирателна комисия отказа да присъства на среща, организирана от

...
Централната избирателна комисия отказа да присъства на среща, организирана от
Коментари Харесай

ЦИК отказа да присъства на среща, организирана от администрацията на президента

Централната изборна комисия отхвърли да участва на среща, проведена от администрацията на президента, на която през днешния ден ще се обсъдят настоящи въпроси за идните на 14 ноември избори. От писмо, изпратено от президентската администрация до ЦИК, стана ясно, че на срещата на " Дондуков " 2 са поканени представители на здравното министерство, Министерство на външните работи, ДАНС, Националното съдружие на общините и компанията " Информационно обслужване ", предава.

" Смятам, че не може да се организира среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите ", разяснява секретарят на Комисията Севинч Солакова. 

" Считам, че не е правилно и обикновено да се организира такава среща в президентството и то по покана на президента, който, отново споделям, е и претендент за президент ", сподели членът на ЦИК Георги Баханов. Той обаче добави, че срещите на ЦИК с Министерство на външните работи, ДАНС и " Информационно обслужване " са регулярни.

ЦИК към този момент е поканила на среща и здравния министър, и държавния здравен контрольор по тематиката за усложнената обстановка с пандемията и изборния развой.

Зам.-председателят на ЦИК Димитър Димитров също добави мотив за отхвърли Централната изборна комисия да участва на плануваната среща в Президентството, като подсети за авансово планувана среща на ЦИК по това време с задачата на наблюдаващите на изборите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа.  " Тя е единствено един час преди този момент, те ще дойдат тук, с цел да ни видят. Няма по какъв начин за 10 минутки да се мернем, да помахаме и да тръгнем на друга среща ", разясни Димитров. 

Междувременно, от ГЕРБ в своя позиция изрази неразбирането си по какъв начин е допустимо кандидат-президент да привиква представители на локалната власт и ЦИК.  " След като близо две години като президент Радев омаловажаваше Ковид рецесията и заявяваше, че това не е негова работа, до момента в който хора губеха живота си, през днешния ден кандидат-президентът реши да привиква самостоятелни държавни органи в лицето на българските кметове и ЦИК, които да му рапортуват по какъв начин щели да бъдат проведени изборите в изискванията на Ковид рецесията - неща, които не са в неговите пълномощия ", се показва в позицията на ГЕРБ. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР