Централната избирателна комисия определи условията и реда за извършване на

...
Централната избирателна комисия определи условията и реда за извършване на
Коментари Харесай

Социолози за вота: Битката ще е изток-запад, тя измести борбата между статуквото и промяната

Централната изборна комисия дефинира изискванията и реда за осъществяване на социологически изследвания в изборния ден. Според изследванията си организациите чакат партиите да заложат на твърдите си ядра. А интензивността - да бъде относително ниска.

Партиите, които имат по-устойчиви и огромни твърди ядра, ще заложат главно на тях за вота на втори октомври, считат социолозите.

" Вече виждаме дейности на част от по този начин главните политически партии, които приказват за подобен вид тактика: запазване на личните гласоподаватели и привличане на симпатизанти на други партии ", сподели Геновева Петрова от " Алфа Рисърч ".

" Потокът от предварителни избори сигурно доведоха до отмалялост в гласоподавателя и тук всяка партия се насочва към твърдите си ядра и готовност на тези твърди ядра. Това минава посредством агитация вътре към самите тях ", сподели Светлин Тачев от " Галъп Интернешънъл ", представен от Българска национална телевизия.

Според Геновева Петрова през последните две години се следи наклонност на разложение на досегашната партийно-политическа система.

" Тук роля имат освен крайни популистки обединения. Тук роля имат по този начин всички нови обединения, които дори самите те себе си не назовават партии. Това са обединения, които пък тъкмо противоположното - те нямат твърди и устойчиви ядра от симпатизанти. Те разчитат в доста по-голяма степен на прочувствен избор и на увличането му и запалването му безусловно в последните дни от предизборната акция. Нещо, на което станахме очевидци при поредицата от предварителни избори през предходната година ", сподели Геновева Петрова.

Светлин Тачев очерта говоренето в акцията в няколко направления.

" Това е борбата изток-запад. Тя измести борбата: статукво-промяна. Като част от тази борба е говоренето за енергийната рецесия. Тук има още една борба, която е присъща за всеки едни избори и това е какво е направил предходния, т.е. обвиняванията сред политическите обединения кой какво е направил и кой какво не е направил, като на това се натъртва повече в сравнение с това какво би трябвало да се направи и какво ще създадем ", сподели Тачев.

" Има един съществено отсъстващ детайл и това е бурната гражданска сила, която съпътстваше и трите бих споделила избора, които се организираха през предходната година ", сподели Геновева Петрова.

" Изглежда най-малко на този стадий, че изборната интензивност в случай че не по-ниска, то тя ще е горе долу колкото на последните предварителни парламентарни избори през ноември ", сподели Светлин Тачев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР