Централната избирателна комисия обяви, че до момента има 30 машини

...
Централната избирателна комисия обяви, че до момента има 30 машини
Коментари Харесай

ЦИК: Молим избирателите да не дърпат бюлетините от машините!

Централната изборна комисия разгласи, че досега има 30 машини за гласоподаване, които са вън от строя по най-различни аргументи, като в секциите, в които те се намират, вотът е единствено на хартия.

9,19% е изборната интензивност към 11:00 часа в цялата страна, сочат формалните данни на Централната изборна комисия. За съпоставяне - на втория тур на локалните избори през 2019 година интензивността е била 7,17 на 100, само че регистрирана към 10:00 часа, а към 12:30 часа е била малко над 18%.

Днес най-висока е интензивността към 11:00 часа в Малко Търново - над 45%, а най-ниска в Пловдив - под 4 на 100.

В Столичната община интензивността към този час е 6,52%, в Благоевград - малко над 7 на 100, в Шумен малко под 8 %.

Получените досега тъжби и сигнали в ЦИК са близо 15 и се от най-различен темперамент, в това число за оповестяване на предварителни резултати в осведомителните уеб сайтове, оповести представителят на Централната изборна комисия Росица Матева.

Във връзка с това Матева прикани:

" Искам да прикани Секционните изборни комисии да слагат щемпел - един щемпел, върху отпечатаните бюлетини от машинно гласоподаване и изключително деликатно също да наблюдават слагането на два печата върху хартиените бюлетини.

Искам да помоля всички гласоподаватели да не дърпат бюлетини от машините, изключително в случай че са дали своят вот в два типа избори - двете бюлетини ще се отпечатат поредно и след печатането на втората, ще се чуе звуковия сигнал, едвам тогава би трябвало да бъдат взети бюлетините от машината.

В противоположен случай дърпането на бюлетините, до момента в който се отпечатват, провокира усложнение в работата на машините и се постанова намесата на Секционната изборна комисия или на техниците ".

До момента 30 са машините за гласоподаване, които са вън от строя по най-различни аргументи, като в секциите, в които те се намират, вотът е единствено на хартия. Около 1/3 от тези секции са в столицата.

Кои са най-честите проблеми с устройствата за гласоподаване изясни представителят на ЦИК Росица Матева.

" Основната причина е, че дава неточност машината за флаш паметите и не може да бъде диагностицирана самата машина, не може да бъде направена диагностика. Това нормално се случва, когато при превозването по някаква причина са се разхлабили някои от флаш паметите, а отделението е затворено и няма по какъв начин да бъде поправено това нещо.

И при няколко машини казусът им е, че не се зарежда софтуерът или не разчита поставената смарт карта, или има проблем с принтера ", уточни Матева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР