Централната избирателна комисия няма да преразгледа решението си от снощи

...
Централната избирателна комисия няма да преразгледа решението си от снощи
Коментари Харесай

Говорителката на ЦИК Росица Матева: Няма да преразгледаме решението за машинния вот

Централната изборна комисия няма да преразгледа решението си от нощес да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, удостовери пред БНР представителят Росица Матева.

Още през днешния ден Общинските изборни комисии ще получат инструкции за попълването на протоколите в секциите, в които трябваше да се гласоподава с машини. Според ЦИК, в отчета на ДАНС има задоволително учредения машинният избор да бъде анулиран, а Министерство на вътрешните работи носи отговорност за това, че устройствата от склада за предпазване са извадени и превозени без разрешението на Комисията.

Въпреки, че има засвидетелствуване на машините, което от нощес е реалност, ЦИК не счита да върне устройствата за гласоподаване, сподели представителят Росица Матева:

" За ЦИК не се трансформира обстановката, защото това решение е подписано от същия заместник-министър, за който получихме информация от ДАНС, че е направил дейности, които разрушават доверието в машинното гласуване; дейности, които ни дадоха задоволително съображение да приемем това решение. Знаете, че аз съм уверен последовател на машинното гласоподаване, гласоподавам постоянно с машина, само че нощес за мен единственият вероятен излаз от тази обстановка беше да се одобри това решение от Централната изборна комисия. Към днешна дата няма постъпила друга информация, която да ми даде съображение да го преразглеждаме. Решението е реалност, то би трябвало да се извърши неотложно. Изпратили сме инструкции до всички Общински изборни комисии да уведомят Секционните изборни комисии ".

По думите на Матева, Министерство на вътрешните работи носи цялата отговорност за това, че машините са напуснали склада за предпазване без разрешението на ЦИК:

" Министерство на вътрешните работи би трябвало да даде отговор на този въпрос по какъв начин се е случило това. Изпратихме неотложно инструкции машините, които към момента са в склада, да остават там, да бъдат запечатани, да бъде запечатан складът и вътре да бъдат прибрани единствено машините, които са напуснали склада и това да бъде осъществено неотложно ".

Още през днешния ден Общинските изборни комисии ще получат ясни инструкции по какъв начин да попълнят протоколите в смесените секции, където трябваше да има устройства.

" Достатъчно ясни, с цел да не се постанова в допълнение разяснение и пояснение. Нека Общинските изборни комисии също да бъдат спокойни. Ще се организира гласуването с хартиени бюлетини и няма причина да има безпокойствие и да се всява напрежение в допълнение ".

Матева дефинира като незаконосъобразно решението на Общинската изборна комисия в София да раздава материалите за машините.

" За мен това решение на Общинската изборна комисия е незаконосъобразно, само че надлежно то ще бъде разисквано от ЦИК ".

6 са жалбите досега, постъпили в Централната изборна комисия против решението за анулация на машинния избор, сподели Матева.

" Окомплектоват се сега и неотложно ще бъдат изпратени във Върховен административен съд. А какво ще каже Върховен административен съд - когато се произнесе, тогава можем да разясняваме. Предварително не можем да разясняваме хипотези ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР