Централната избирателна комисия е принудена да надвиши с 1,5 милиона

...
Централната избирателна комисия е принудена да надвиши с 1,5 милиона
Коментари Харесай

ЦИК ще плати на Сиела 1,5 млн. лв. повече от заложеното за логистиката на машинния вот

Централната изборна комисия е принудена да надвиши с 1,5 милиона лв. бюджета, който беше заложила за логистиката на машинното гласоподаване.

Институцията се е договорила със " Сиела норма " като представител на " Смартматик " да извърши публичната поръчка за парламентарните избори, само че цената на контракта е 10 090 000 лева, или с над милион и половина повече от авансово оповестените 8,5 млн. лева без Данък добавена стойност.

Процедурата беше изпълнена с предложения за договаряне без авансово съобщение, защото комисията разполага единствено с месец време. Затова и вероятният реализатор на заданието е еднакъв към този момент трета поредна година.

В отчета на ЦИК за поръчката се споделя, че " във връзка с препоръчаната обща цена за осъществяване на поръчката в размер на 10 090 000,00 лева без включен Данък добавена стойност от страна на участника „ Сиела Норма “ АД са изложени причини, обосноваващи размера на сумата ".

" Предвид наредбите на Изборния кодекс по отношение на гласуването посредством профилирани устройства за машинно гласоподаване и нуждата от обезпечаване на дейностите по машинното гласоподаване, Централната изборна комисия в осъществяване на задачата на закона и за обезпечаването на изборния развой, смята че възлагането на горепосочените действия при контрактуваните цени и условия е оправдано ", се споделя още в решението.

От изпълнителя се чака да приготви машините, да конфигурира софтуера за изборите, да ги транспортира до секциите и да ги обслужва механически преди и по време на изборния ден.

Месец преди вота на 2 април - ЦИК към момента не може да вземе решение за това по какъв начин ще наподобяват протоколите, в които членовете на секционните комисии ще отразяват броя на бюлетините от хартия и машина.

План сметката за цялостното осъществяване на изборите към този момент стигна 93,5 млн. лева, откакто преди ден Министерски съвет отпусна още 6,5 млн. лева за обезпечаване на новото видеонаблюдение във всички секции.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР