Централната избирателна комисия даде информация относно това как продължава подготовката

...
Централната избирателна комисия даде информация относно това как продължава подготовката
Коментари Харесай

Само ЦИК ще решава дали да се минава от машинно на хартиено гласуване в деня на изборите

Централната изборна комисия даде информация по отношение на това по какъв начин продължава подготовката и организацията на изборите на 11 юли.

Днес е гласувано писмо с спомагателни инструкции към всички РИК и СИК за извършените спомагателни образования в края на предходната седмица и резултатите от тях, изясни представителят на ЦИК Росица Матева.

Съгласно последните промени на Изборния кодекс в изборния ден преди да стартира гласуването, всяка СИК би трябвало да разпечата от машините за гласоподаване хеш код, който е обезпечен от Държавна организация " Електронно ръководство ", изясни още Матева. За всеки подобен код следва да се сформира констативен протокол, добави тя.

Хеш кодът съдържа 64 знака - във всеки случай, вероятността програмист да знае всяка композиция, с цел да проникне в него, е доста по-малка от вероятността метеорит да ни падне на главите, добави Цветозар Томов.

По негови думи, няма засечен нито един случай на машинация, за разлика от хилядите случаи на машинация при гласуването с хартиени бюлетини.

Хеш кодът е един-единствен за всички машини и ще се съдържа на всеки документ, добави Росица Матева.

Ако през изборния ден се наложи прекратяване на машинното гласоподаване, ЦИК би трябвало да бъде известена от СИК за събитията, които са настъпили, акцентира представителят. Само ЦИК ще взема решения за прекратяване на машинното гласоподаване и дали да се премине към хартиено гласоподаване.

Изключително значимо е провеждането на стерилизация на изборните пространства. Дезинфекциите ще се правят паралелно с процеса на гласоподаване, защото не може да се прекъсва процесът на гласоподаване затова. Картите за гласоподаване и екраните на машините могат да бъдат дезинфекцирани единствено и само до 75% етилов алкохол, изясни Матева.

Общинските администрации са длъжни да дават ръкавици на гласоподавателите при тяхно предпочитание, защото гелообразните препарати могат да основат усложнения за екрана.

Незрящите хора ще могат да гласоподават с компаньон - до момента е било по този начин, изясни в отговор на въпрос Цветозар Томов. Един компаньон може да е с до двама души със усложнения.

След приключването на изборния ден машинният протокол се разпечатва в три екземпляра - за СИК, РИК и ЦИК. Нулевият протокол се подписва от всички членове на СИК.

Отчитането в края на изборния ден ще става както и до момента, надяваме се в пъти по-бързо, сподели в отговор на журналистически въпрос Росица Матева.

СИК ще предават резултатите, двете смарт карти и флаш памети в РИК.

Демонстрационно гласоподаване с машина е планувано от ЦИК за на следващия ден - 9 юли. Всеки искащ жител може да заповяда пред постройката на Народното събрание, оповестиха още от ЦИК.
https://www.facebook.com/cikbg/videos/3882867205155474
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР