Централната избирателна комисия да укаже как ще приема и ще

...
Централната избирателна комисия да укаже как ще приема и ще
Коментари Харесай

ДБ: Как ЦИК ще приема е-подписките за явяване на избори

Централната изборна комисия да укаже по какъв начин ще приема и ще обработва описите с гласоподаватели, декларирали поддръжка за регистрацията на политическите сили за вота на 4 април посредством дипломиран електронен автограф. За това настоя " Демократична България " в писмо до ЦИК.

Българското законодателство не не разрешава присъединяване в описите за явяване на избори посредством електронен автограф. В Изборния кодекс даже няма категорично условие описите с подписи да са напълно на книжен притежател. Липсва обаче процедура и правила във връзка с присъединяване в електронни описи. Същевременно е налице европейски правилник, който освен приравнява квалифицирания електронен автограф на саморъчен, само че задава и редица правила за електронната идентификация.

" В тази връзка се слага въпросът по какъв начин ЦИК ще приема и обработва лист на лица, подкрепящи регистрацията на партия или коалиция за присъединяване в изборите, когато част от детайлите на листата са подадени по електронен път с дипломиран електронен автограф ", обръщат се към ЦИК от " Демократична България ".

От там акцентират, че регламентирането на опцията за присъединяване в подписки за явяване на избори в електронна форма, чрез дипломиран електронен автограф е наложителна в изискванията на пандемия, когато са налице редица ограничавания и условия за отдалеченост.

" Демократична България - Обединение ще приложи тази законова опция за сформиране на листата с гласоподаватели, които поддържат регистрацията на обединението за присъединяване в изборите за народни представители на 4 април 2021 година ", декларират от обединението. От там освен акцентират, че всички условия на Изборния кодекс може да се извършват в електронна среда, само че и показват по какъв начин е допустимо гласоподавателите да удостоверяват самоличността си и по какъв метод да се сформират и предават описите с електронно подписали се хора. В началото на 2021 година

" Демократична България " насочи и предложение за законодателни промени, с които да се регламентира опцията за присъединяване в електронни подписки за явяване на политическите сили на избори. Сред предложенията бе и жителите да могат да удостоверят самоличността си и посредством личен идентификационен код (ПИК), който се издава от Националната организация за приходите. До момента предложенията не са припознати от законодателя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР