Централната европейска банка се очаква да увеличи на два пъри

...
Централната европейска банка се очаква да увеличи на два пъри
Коментари Харесай

"Голдман Сакс" очаква скок на лихвите в еврозоната


Централната европейска банка се чака да усили на два пъри своя главен лихвен % тази година. Това предвижда американската капиталова банка " Голдман Сакс " Goladman Sachs, представена от Reuters.

Най-вероятно това ще се случи на два пъти през септември и през декември тази година, като повода е възходящата инфлация, добавя изданието, като стъпката на нарастване се предвижда да е 0.25 процентни пункта.

От Goldman Sachs също по този начин чакат ЕЦБ да разгласи през март, че ще спре своята стратегия за покупка на финансови активи до юни.

Преди дни стана ясно, че инфлацията в страните употребяващи еврото през януари е траяла да нараства и е достигнала равнища от 5,1%. Това е историческа стойност от въвеждането на единната валута от 1999 година насам(за счетоводни цели, през 2002 стартира потреблението на банкноти и монети бел. ред). В своето известие от през вчерашния ден ЕЦБ даже предвижда, че в близко бъдеще не се вижда опция за намаление на повишаването на живота.

Данните пристигнаха след изявлението на гуверньора на ЕЦБ Кристин Лагард, че няма да бърза с повишението на лихвите макар упоритите апели за това. В известие от през вчерашния ден.

Какво вършат другите

Междувременно във централната банка на Англия във четвъртък взе решение да увеличи главната си рента с нови 0,25 процентни пукнкта и тя към този момент е 0,50%. Предишното сходно нарастване бе през декември. Очакванията на „ Банк ъв Ингланд “ са, че доникъде на 2023 година главната рента ще стане 1,5%.

Федералният запас на Съединени американски щати също анонсира нараснали на лихвите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР