Централната банка понижи курса на долара на 30 март до

...
Централната банка понижи курса на долара на 30 март до
Коментари Харесай

Как рублата успя да повиши курса си спрямо долара. И какъв ще бъде следващият курс?

Централната банка намали курса на $ на 30 март до 86,28 рубли

Руската рубла, която предходната седмица стартира да възвръща позициите си по отношение на $ и еврото, продължава да пораства. По мнението на специалисти, това се улеснява от решението да се отхвърлят заплащанията за съветския газ в задгранична валута. Във вторник, при новините за резултатите от руско-украинските договаряния в Истанбул, доларът падна под 83 рубли за първи път от 25 февруари, а еврото падна под 93 рубли. Какво ще се случи с съветската валута по-нататък - в материала на Gazeta.Ru.

Как стартира рухването на курса?

Курсовете на $ и еврото скочиха по отношение на рублата след началото на съветската специфична интервенция в Украйна и налагането на наказания против Руската федерация. В хода на търговията на фондовата борса цената на американската валута набъбна до 120 рубли, валутата на еврозоната - до 127 рубли.

Миналата седмица обстановката на фондовите тържища стартира да се трансформира, след новината за прекачване на сетълментите по договорите за газ в рубли, съветската валута се консолидира под 100 рубли. за $. Във вторник, 29 март, доларът падна под 83 рубли по време на търговията за първи път от 25 февруари. В 15:57 московско време доларът струваше 82,95 рубли, което е със 7,57% по-ниско от равнището на затваряне на търговията предходния ден.

Към 18:35 московско време доларът забави спада до 85,39 рубли, еврото падна до 94,2 рубли.

Централната банка намали формалния курс на $ за сряда, 30 март, до 86,28 рубли, курса на еврото до 96,01 рубли.

Какво започнаха Централната банка и Министерството на финансите

На 28 февруари Банката на Русия внезапно увеличи основната ставка от 9,5% на 20%, с цел да стабилизира обстановката и да защищити спестяванията на руснаците от обезценяване. Това е рекордно нарастване на индикатора както във връзка с крайната стойност (20% - това е най-високият основен % за цялото време на неговото съществуване), по този начин и във връзка с подхванатата стъпка - процентът се е нараснал повече от два пъти.

На 18 март Централната банка резервира курса неизменен, предупреждавайки, че „ съветската стопанска система навлиза във фаза на огромни структурни корекции “, която ще бъде съпроводена от „ краткотраен интервал на нараснала инфлация “. Регулаторът се надява инфлацията да доближи 4% през 2024 година Централната банка към момента не е показала нова прогноза за инфлацията за 2022 година, само че съгласно анализаторите, тя може да се форсира до 20%.

Освен това регулаторът забрани на чужденците да продават съветски скъпи бумаги. На брокерите бе подредено да изпратят отчет за прекъсването на интервенциите до Централната банка в границите на пет работни дни. Инструкцията на Централната банка е призвана да понижи изтеглянето на капитал от страната, защото нерезидентите към този момент не могат да продават акции и облигации за рубли и да ги обменят за задгранична валута.

Друга мярка за стабилизиране на обменния курс на рублата беше решението на Министерството на финансите от 28 февруари за наложителна продажба на 80% от валутните доходи, дължими на резидентите по всички външнотърговски съглашения.

Изискването беше разширено със задна дата за валутните приходи за първите два месеца на годината (от 1 януари до 28 февруари). Според анализаторите на ВТБ Капитал, в случай че мярката е годна до края на годината, размерът на наложителната продажба от валутните облаги на компаниите ще надвиши 400 милиарда $.

Доларът и еврото също бяха наранени от решението от 23 март за прекачване на договорите за газ в рубли, президентът Владимир Путин изиска преходът да бъде приключен до 31 март.

Новата версия на разплащанията за суровините ще засегне " недружелюбните страни ", които включват Съединени американски щати, Канада, Япония и европейските страни.

Въпреки обстоятелството, че както страните от Г-7, по този начин и Европейският съюз към този момент обявиха, че не са съгласни да заплащат в рубли, Кремъл упорства и самичък създава „ ясна и осъществима “ скица за заплащане в съветска валута.

„ Чуждите компании би трябвало да схванат променените пазарни условия и безусловно променената обстановка, която в действителност породи в изискванията на икономическата война, която се води против Руската федерация “, разяснява през днешния ден обстановката прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Как може да се промени курсът?

Михаил Зелцер, специалист по фондовите пазари в „ БКС Мир инвестиций “, счита, че отхвърлянето на договорите в долари и прекосяването към контракти в рубли ще продължи да оказва помощ на рублата да пораства. Освен това ниският импорт, високите цени на стоковите пазари, „ замразяването “ на търговията на съветската фондова борса за нерезиденти и намаляването на потока от задгранични валути могат да създадат съветската валута по-силна.

Юрий Твердохлеб, доцент в катедрата за контролиране на активността на финансовите институции в РАНХиГС, означи, че пазарът пренебрегва изказванията на Г-7 и Европейски Съюз за отхвърли да заплащат в рубли. „ Думите са думи, само че има действителни стопански връзки... Ако се развие такава наклонност, тогава западните ни сътрудници ще би трябвало, желаят или не, да получават рубли и да заплащат с тях. И това е един от факторите за тези настроения, които водят до подсилване на съветската валута “, сподели специалистът в ефира на радио Sputnik.

Герман Клименко, ръководител на борда на Фонда за развиване на цифровата стопанска система, се съгласи с него: „ Сега се блъскаме главите: споделяме:„ Платете в рубли “, те ще кажат: „ Няма. Как ще приключи тази история е мъчно да се каже. Но в случай че вземем държанието на рублата като знак, тогава болшинството от вложителите имат вяра, че Европа ще стартира да заплаща по метода, по който желаеме.

Сергей Суверов, капиталов пълководец на ръководещата компания „ AриКапитал “, счита, че в случай че Русия успее да убеди европейците да заплащат за доставките на газ в рубли, доларът може да се закрепи на към 85-90 рубли. „ Виждаме, че геополитическите опасности към момента са огромни. Съществуват и опасности от въвеждане на нови наказания, тъй че не предвиждам връщането на рублата до равнището от февруари тази година “, сподели специалистът пред “Комерсант”.

Според Андрей Кочетков, водещ анализатор в отдела за световни проучвания на „ Откритие вложения “, рублата може да се върне към равнищата, които се следиха преди актуалната геополитическа рецесия, в случай че обстановката във външната политика се усъвършенства и в случай че страната се откаже от съхраняването на запасите в долари и евро.

Без външен напън, рублата би могла да се търгува на равнище от 55-65 за $, а прехвърлянето на износа в рубли е изцяло способно да върне обменния курс до стойности от към 70 рубли. за $, споделя Кочетков. Междувременно, съгласно него, можем да чакаме единствено стабилизиране на обменния курс в региона на 80-90 рубли. за $1.

Превод: Европейски Съюз

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР