Централната банка на Турция запаси очаквано основната си лихвена ставка

...
Централната банка на Турция запаси очаквано основната си лихвена ставка
Коментари Харесай

Турция отчита ужасяващ инфлационен ръст

Централната банка на Турция ресурси предстоящо главната си лихвена ставка от 14% на четвърто следващо съвещание, макар че предвижда, че инфлацията скоро ще се увеличи над 70%, защото съветската инвазия в Украйна докара до растеж на енергийните цени.

В края на 2021 година банката понижи лихвения си % с 500 базисни пункта (с 5%), макар че по това време инфлацията продължаваше да се покачва - ексцентричен ход, издирван дълго от президента Реджеп Ердоган, с цел да подтиква износа.

Цикълът на понижаване на лихвените ставки обаче провокира валутна рецесия, която докара до амортизация на турската лира в края на предходната година с 44% по отношение на $, което даде спомагателен ценови подтик.

Неотдавнашното повишаване на инфлацията се дължи на енергийните разноски, шокове в доставките, цените на храните и краткотрайно повишаване на цените, " което обаче не е подкрепено от икономическите фундаменти ", означи централната банка след края на днешното съвещание.

" Комитетът по парична политика чака процесът на понижаване на инфлацията да стартира на фона на подхванатите ограничения, наред със спада на инфлацията заради базовия резултат и разрешаването на продължаващия районен спор ", добави тя.

През март инфлацията в Турция се увеличи с цели 61% и се чака да доближи и даже да надмине 70% през идващите месеци, което се дължи значително на рецесията с турската лира, предвиждат икономисти. Свързаните с войната западни наказания против Русия в това време доведоха до повишаване на цените на газа и петрола, вдигайки енергийните цените и в подвластната от вноса Турция.

Скокът на цените след години на двуцифрена инфлация засегна семействата и подкопа спестяванията на турците.

Ердоган обаче прикани за облекчение на паричната и лихвена политика, с цел да се насърчат заемите и износа и да се извърнат дефицитите по настоящата сметка. Но дефицитите се усилиха мощно заради енергийните разноски.

" Докато делът на устойчивите съставни елементи в състава на растежа нараства, рисковете, произлизащи от цените на силата в салдото по настоящата сметка, не престават “, означи и централната банка, като добави, че " устойчивото салдо по настоящата сметка е значимо за стабилността на цените ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР