Централната банка на Аржентина обяви, че е повишила вчера основния

...
Централната банка на Аржентина обяви, че е повишила вчера основния
Коментари Харесай

Централната банка на Аржентина вдигна основната лихва до рекордни нива заради хиперинфлацията

Централната банка на Аржентина разгласи, че е повишила през вчерашния ден главния си лихвен процент с 3% до 81%. Регулаторът е заставен да предприеме тези ограничения като част от битката с инфлацията. През март тя възлиза на 104,3% по отношение на март предходната година и 7,7% по отношение на февруари 2023 година.

В момента Аржентина е на второ място в света във връзка с главния лихвен % на Централната банка. На първо място с 95% е Зимбабве, на трето Венецуела с 36%. Също по този начин в челната десетка на страните с най-високи ставки на Централната банка са Узбекистан, Молдова, Мадагаскар, Унгария, Грузия, Сиера Леоне и Уганда.

Анкетирани от Ройтерс анализатори чакаха повишение на лихвените проценти в Аржентина от 78% на 81%, откакто инфлацията през март се форсира заради слабите реколти от соя и царевица. Това докара до повишение на цените на доста хранителни артикули и обезценяване на песото по отношение на $. От началото на годината аржентинската валута е поевтиняла по отношение на $ с 24%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР