Централната алея в градския парк на Белш, Албания, вече носи

...
Централната алея в градския парк на Белш, Албания, вече носи
Коментари Харесай

Алея в парка на Белш вече носи името на Лика Янко

Централната алея в градския парк на Белш, Албания, към този момент носи името на надарената българска художничка с албански корени Лика Янко. В формалната гала по именуването взеха присъединяване министърът на културата на Република България проф. Велислав Минеков, кметът на град Белш - Ариф Тафани, и албанската зам.-министърка на културата доктор Мери Кумбе, научи ДУМА от пресцентъра на МК.

В словото си на откриването министър Минеков посочи своята увереност, че по този начин, както улиците и алеите в парковете са измежду най-важните артерии на един град, които свързват хората в него, Лика Янко ще продължи да свързва България и Албания, нашите две другарски страни, предоставяйки ни нови благоприятни условия за срещи в изкуството.

Лика Янко е родена в София като Евангелия Грабова, а ориста на нейните родители е неразривно обвързвана с Албания. Животът на Лика Янко е цялостен с доста инциденти и компликации, преди рецензията да стартира да написа за нея като за " Пикасо в рокля ". Творбите ѝ са повлияни както от френските художници и от Ван Гог, по този начин и от духовните пространства на България и Албания.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР