Централна избирателна комисия (ЦИК) отчете дейността си за 5-годишния мандат

...
Централна избирателна комисия (ЦИК) отчете дейността си за 5-годишния мандат
Коментари Харесай

Председателят на ЦИК за мандата: Справихме се добре

Централна изборна комисия (ЦИК) регистрира активността си за 5-годишния мандат като непрекъснато настоящ и самостоятелен държавен орган.

ЦИК е провела 5 национални избора, 2 национални референдума, 119 частични и локални избори, подкрепила е организирането и произвеждането на 14 локални референдума, регистрира ръководителят на комисията Ивилина Алексиева.

Оценката и бе сбита: " Справихме се добре ".

Снимка: Ладислав Цветков

За всички типове избори ЦИК е направила общо 126 регистрации на партии и 30 на обединения, като за изборите за членове за европейски парламент от България и за изборите за президент и вицепрезидент комисията е направила 17 регистрации на инициативни комитети.

Отчетени бяха още регистрациите на организации и наблюдаващи на изборите в страната и отвън нея, на покровителите на социологическите организации, осъществени от ЦИК.

Снимка: Ладислав Цветков

За интервала 2014 - 2019 година за провеждането на изборите в страната са работили 333 097 души, прегледани и решени са били 2575 тъжби, разкрити са 61 664 изборни секции, а отпечатаните бюлетини са 78 милиона, показва Българска телеграфна агенция. Общо гласувалите във всички избори са 22 982 916 българи.

Снимка: Ладислав Цветков

" Новият състав на ЦИК ще има една добра основа. Книжата и кардиналните решения са готови, " уточни Ивилина Алексиева.

Според нея главно предизвикателство пред новия състав ще бъде организирането на машинното гласоподаване и киберсигурността.
Партиите направиха номинации за новото лице на ЦИК (ОБЗОР) Общо 20 имена са номинирали партиите и обединенията, които имат право на това
Обществената поръчка за машините е подготвена и след 1-2 съвещания на ЦИК ще може да бъде оповестена, сподели Алексиева в отговор на въпрос.
Убедена съм, че има доста добра последователност.

Снимка: Ладислав Цветков

Част от сегашния състав на ЦИК, сходно на обстановката през предходния мандат, ще продължи за работи и в новия. Решението е на партийните централи, издигнали своите претенденти.

Нов ще бъде ръководителят на ЦИК. Очаква се някогашният парламентарен арбитър Стефка Стоева да смени на поста Ивилина Алексиева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР