Централна ивица Газа – Хиляди разселени палестинци бяха принудени да

...
Централна ивица Газа – Хиляди разселени палестинци бяха принудени да
Коментари Харесай

„Видях смъртта във всеки цвят“: палестинци, бягащи от северна Газа, разказват ужас

Централна линия Газа – Хиляди разселени палестинци бяха принудени да изоставен град Газа и северна Газа, проправяйки си път към централния район на крайбрежната територия, нападнат от Израел.

Но доста палестинци описаха по този начин наречените „ безвредни коридори “, които Израел разгласи, с цел да разрешат тяхната евакуация, като изпълнени с смут.

Ahmad al-Ruweishi е бил в учебното заведение Al Fakhoura в бежанския лагер Jabalia, когато израелската войска го бомбардира в събота, убивайки минимум 100 цивилни.

Той сподели, че е оказал помощ за преместването на останките на минимум 20 убити, до момента в който телата им са били раздрани на части.

„ Трябваше да напусна, с цел да защитя фамилията си “, сподели той. „ Пътуването беше мъчно и бойците стреляха по мен единствено тъй като бутах майка си в инвалидната й количка. “

Ал-Рувейши сподели, че израелските бойци са предиздвикали мъжете да се съблекат голи и са арестували някои от тях.

„ Не можеше да гледаш зад себе си и в случай че изпуснеш нещо, те щяха да стрелят, в случай че се наведеш да го вземеш “, сподели той.

Объединените народи споделят, че минимум 1,6 милиона палестинци са били вътрешно разселени, като болшинството от тях остават в учебни заведения, ръководени от Организация на обединените нации. Други са настанени в приемни фамилии или в лечебни заведения.

Седмици наред израелската войска приканва палестинците в северната част на Газа да бягат на юг, само че продължава да нападна и бомбардира цивилни даже там.

„ Видяхме гибел във всички цветове на улица Салах ал-Дин “, сподели Махмуд ал-Мадхун, имайки поради основния път, който свързва севера с юга.

„ Видяхме изгорели коли и мъртви тела по пътя, с кучета, корозивни плътта им “, сподели той. „ Дори не можахме да ги почетем, като ги покрием с одеяла. “

Ал-Мадхун беше отседнал в болничното заведение ал-Шифа, преди да успее да си тръгне в събота. Той описа ужаса, който пациентите и разселените хора в болничното заведение изпитаха, когато израелски бойци нахлуха в комплекса и го замериха с бомби.

„ Когато най-сетне успяхме да напуснем болничното заведение, имаше израелски снайперисти, ситуирани по пътищата “, сподели той.

„ Те бяха издигнали бариери от нечистотия и използваха технология за наблюдаване, която взе отпечатъка от очите ни. Беше плашещо. Никога не сме мислили, че ще забележим бойците в сърцето на нашия град, където живеехме и работехме. “

Тъй като нямаше коли или даже коли за спешна помощ за болните и ранените, сподели ал-Мадхун, те изминаха дългото пътешестване пешком. Той сподели, че израелските бойци са им наредили да държат персоналните си карти в ръка.

Той също видя мъже, дами и деца, отведени от бойците, ориста им незнайна.

„ Това не са „ безвредни коридори “, това са „ коридори за машинация “, сподели той. „ Те ни унижават, водят ни или стрелят по нас. “

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР