Централите на въглища в Маришкия басейн ще продължат да работят

...
Централите на въглища в Маришкия басейн ще продължат да работят
Коментари Харесай

Петкова призна, че краят за централите от Маришкия басейн съвсем не е толкова далеч

Централите на въглища в Маришкия басейн ще продължат да работят до 2050 година. За това договаря България с Европейски Съюз. Започват договаряния с американската централа " КонтурГлобул " за преустановяване на контракта за електрическа енергия, само че ще се търси ново, " преференциално за двете страни продължение ". " Булгартрансгаз " към този момент е превела задатък от 127 млн. евро на изпълнителя " Аркад " за Балкански поток, в този момент следва изпълнителя да обезпечи финансирането и то е сторено. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Съдбата на ценралите в Маришкия басейн

46% от елeктроенергията у нас се обезпечава точно от централите от Маришкия басейн, само че те работят с въглища. А през зимата създаденият ток стига до 60 на 100 от целия микс. Така че ние не можем да работим обикновено без този вид мощности. Имаме доста добър разговор, сътрудниците би трябвало да бъдат спокойни. Ще се възползваме от всички механизми, които Европейски Съюз дава в тази посока. Подготвяме механизъм за потенциал – по този начин както са създали и други страни, като Полша, която е подвластна до 80%от този тип сила. Колегите би трябвало да бъдат спокойни. Така отговори министърът на въпроса за бъдещето на централите в Маришкия басейн.
Припомняме, че персонално зам.-изпълнителният шеф на " Мини Марица Изток " инж. Димитър Чолаков разгласи, че въглищата в Маришкия басейн ще стигнат за промишлен рандеман и надлежно произвеждане на ток за единствено още 30 години!
Сега енергийният министър увери, че България ще се възползва от този вид сила до 2030 година с небосвод до 2050 година - такива са диалозите ни и с Европейски Съюз, които би трябвало бъдат финализирани до края на тази година. Причините са основателни. Най-важната са запасите ни от лигнитни въглища за идващите 60 години. Няма по-голяма диверсификация и сигурност за енергийния пазар от това да разполагаш с локален запас, акцентира Петкова.
Съдбата на американските централи

През 2014 година КЕВР сезира Европейска комисия със подозренията, че е налице непозволена държавна помощ към тези сдружения поради договорите от времето на държавното управление на Иван Костов. Те непрестанно са обект на разисквания - да бъдат ли прекъснати или преразгледани. Наетият от България финансов съветник, който ревизира дали е възобновена първичната инвестиция по договорите от тези две компании, е дал данни, че една от централите – " КонтурГлобул ", е възстановила първичния размер на инвестицията.
Министерският съвет даде мандат на вицепремиер Томислав Дончев, министър Владислав Горанов и аз да стартираме договаряния за преустановяване на контракта с тази " КонтурГлобул ". Нашата упоритост е централата да продължи да работи на свободния пазар и контрактуваното да е в интерес и на двете страни , съобщи Петкова.
Сделката за ЧЕЗ България
Сделката се осъществя по реда и изискванията на чешкото законодателство – чешка компания продава свои активи в България, повтори за следващ път енергийният министър. Българското законодателство би трябвало да даде единствено едно мнение от Комисията за защита на конкуренцията за рисковете при тази договорка, по-късно и Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да проучва сигурността на системата. В момента те правят работата си и това, което би трябвало да се реши, е в ход, акцентира министърът. Това, което знам, е, че Комисия за защита на конкуренцията сега приготвя разбора си и не може да се планува резултата, изясни Петкова.
Детайли за " Балкански поток "
" Балкански поток " ще коства 1 млрд и 101 млн евро. Стойността е дефинирана в публичната поръчка, акцентира министър Теменужка Петкова.
Финансира се: една част със лични средства на " Булгартрансгаз ", а публичната поръчка дава опция другата част да се обезпечи от определения реализатор и в следствие в границите на 120 месеца " Булгартрансгаз " ще възвърне това финансиране на изпълнителя - " Аркад ", изясни министърът.
Обществената поръчка дава още една алтернатива на " Булгартрансгаз ", откакто бъдат издигнати първите 308 км и те влязат в употреба, сдружението да излезе на финансовите пазари и в случай че то успее да обезпечи финансиране при по-добри параметри – то " Булгартрансгаз " може да възвърне задължението си към изпълнителя, да получи заем от банките и по този начин да има отговорности към банката, която ще кредитира сдружението. Това са двете хипотези, които планува публичната поръчка, изясни министър Петкова.
" Булгартрансгаз " сега към този момент е превела задатък от 127 млн. евро на изпълнителя " Аркад ", в този момент следва изпълнителят да обезпечи финансирането и то е сторено, увери тя.
Заложили сме като краен период за реализация на плана началото на 2020 година. Срокът е заложен в обновената от 2018 година. Енергийна тактика на страната. По справедливи аргументи публичната процедура се забави поради обжалванията на двата консорциума,които участваха. Но планът ще бъде подготвен – първата половина на 2020 година, безапелационна беше Петкова.
Тя още веднъж акцентира, че с този план цяла Югоизточна Европа ще може да диверсифицира доставките си на природен газ. Министърът изясни, че България продължава да работи и по другият проблем за страната ни – диверсификацията на източниците на природен газ. Интерконекторът с Гърция, който също се строи сега, би трябвало да е подготвен и да проработи през октомври 2020 година. " Булгартрансгаз " ще взе участие и в реализацията на терминала за полутечен газ на Александруполис, което ще ни даде достъп до източници кат Съединени американски щати, Алжир, Катар. Сигурност и конкурентни цени – това е задачата ни, акцентира министърът.
Ще спазим всички подписани досега контракти, само че и ще разнообразим източниците на природен газ. Ние имаме контракт с доставчика ни сега - " Газпром ". Имаме и контракт за 1 милиарда куб. метра с Азарбейджан – този природен газ ще премине през интерконектора Гърция – България. Потреблението ни е 3 милиарда куб. метра газ годишно. Това значи, че 1/3 от потреблението ни към този момент е диверсифицирано, безапелационна беше министър Петкова.
Утешителна премия ли е за България " Балкански поток "? " Южен поток " не можа да се реализира по една-единствена причина – Европейска комисия счете че са налице нарушавания, и то в региона на публичните поръчки – при избора на реализатор. Такава не беше извършена и това беше главният мотив на Европейска комисия на 3 юни 2014 година да излезе с писмо-предупреждение да спрем процедурата поради нарушаванията, уточни Петкова. Това, което отличава тази процедура и това, което вършим през последните 2-3 години, е да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа, само че с цел да се случи това, би трябвало да бъдат спазени всички правила и тези на националното ни законодателство. Петкова съобщи, че няма терзания за това дали " Балкански поток " има поддръжка в Европейски Съюз, тъй като този път всички правила са спазени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР