Централата е оградена от т. нар. саркофаг, който служи за

...
Централата е оградена от т. нар. саркофаг, който служи за
Коментари Харесай

Фотограф за посещението си в „Чернобил“: Централата още излъчва радиация, но мястото е обезопасено

„ Централата е оградена от така наречен саркофаг, който служи за отбрана – да не пропуща радиацията, която към момента се излъчва от ядрото. Но, общо взето, мястото е много обезопасено, тъй като саркофагът е построен съгласно най-новите технологии. За мен беше изумително, че безусловно на 100 метра от самата централа – тя е обиколена от железна ограда, не можем да влезем в нея – дозиметърът не показваше нищо. Защитата на това място е безспорна. “

Това показа за Euronews Bulgaria Вилиан Стефанов, който през 2017 година е посетил АЕЦ „ Чернобил “ като част от фотографска експедиция.

През есента на 2017 година бях в Чернобил, като част от проведено пътешестване – независимото престояване там не беше разрешено, посочи той.

„ В един миг, когато човек премине през пунктовете за инспекция, към този момент може да се обикаля на всички места. Но би трябвало да се внимава да не се обитава тук-там с нараснало количество радиация - има много такива в целия този периметър от 30 километра към централата “, описа Стефанов.

 
Но тези места се трансформират – по този начин ни обясниха хората там – тъй като цялата тази радиация, тези радиоактивни частици се въздействат от придвижването на водата. Дъждовете и подземните води отмиват радиацията и реалокират радиоактивните частици на друго място. Беше фрапантно да забележим табели, показващи, че това място е радиоактивно. Когато сложиш дозиметъра, той не регистрира нищо, тъй като радиацията е отмита на напълно друго място.
В град Припят са живели 60 хиляди индивида. Той е бил издигнат за служащите в нуклеарната централа и техните фамилии, описа фотографът.

„ Той е изцяло обезлюден, там не обитава никой, тъй като е от най-засегнатите. На това място, тези изоставени учебни заведения, с безусловно изоставени учебници – като че ли хората са тръгнали и не са се върнали в никакъв случай “, показа той.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР