Центърът за хемодиализа във Видинската болница днес трябва да поднови

...
Центърът за хемодиализа във Видинската болница днес трябва да поднови
Коментари Харесай

Центърът по хемодиализа във Видин ще заработи по обяд

Центърът за хемодиализа във Видинската болница през днешния ден би трябвало да възобнови работа, откакто от четвъртък процедурите стопираха поради спешен ремонт и всички пациенти бяха пренасочени към Монтана.
Директорът на болничното заведение доктор Цветан Василев разясни, че по проект до обяд би трябвало да се извърши дезинфекцията след направения ремонт, с цел да може до края на деня да стартира приемането на пациенти.
"В Монтана апаратурата е същата, само че е по-нова ", изясни Валери Нинков - един от 43-мата във Видин, за които хемодиализата е животоподдържаща. „ Никакви проблеми няма с пътуването. Наистина пътят е дълъг, само че диализата е радикално друга от нашата. Човек се усеща освободен от тежест, до момента в който тук, след диализа, пациентите получават сърбежи, главоболие, неразположения. Техниката е доста значима, изключително пречиствателната. Там се диализираме с вода, която влиза в стандарт – до 20 микросименса, а тук, постоянно, откогато съм аз на диализа – четири години и половина, стига до 35 – 40 “.
Месец по-рано пациенти и техни близки са алармирали Министерство на здравеопазването, както и управлението на болничното заведение и омбудсмана за нарушени медицински стандарти в отделението. Според тях една от аргументите за повредата е неприятната поддръжка.
"Диализата би трябвало да е идентична на всички места, само че има разлика сред София и останалите градове в провеждането ѝ ", сподели Костадин Алексов от Фондация на пациентите с хронична бъбречна непълнота. „ Като във всяко нещо, има разлика сред София и останалите градове – без някой да се визира от това. Не знам за какво се получава по този начин. Диализите са остойностени като безспорна сума, без значение в кой център се организира и в кой град в България. Има една сума – 140 лв., в случай че не греша, и това се заплаща на болничното заведение за всяка извършена диализа, плюс 14 лв. за превоз “.
В сряда пациент на Центъра за хемодиализа умря. Обяснението, че мъжът не се е явил в понеделник на процедура, че вторник той е бил потърсен от болничното заведение и в сряда е трябвало да му бъде осъществена процедура, е несериозно, разяснява Алексов. „ Това е несериозно. Няма човек, който върви на хемодиализа, да откаже да върви. В националния стандарт за хемодиализа е написано категорично, че когато има отвод от пациент да върви на диализа, тогава се прави протокол и се разписва, а когато пациентът го няма, се вика очевидец. Обаждат се хора с най-невероятни неща, само че за жалост всичко опира до една рутина. Има стандарти, има написани правила, само че за мен това е рутина – включват се на диализа, изключват се, написа се, не се написа протокол, става и потегля. Затова индивидът споделя, че се усеща на едното място по един метод, на другото – по различен “.
Очакват се и резултатите от инспекция, която министърът на опазването на здравето разпореди поради гибелта на пациент в отделението.
„ В момента тече доста сериозна инспекция. Имам доста подробна информация, която ми е предоставена от шефа на болничното заведение. Когато получа резултатите от инспекцията, тогава пред вас би трябвало да кажа цялата истина. Сега е допустимо инспекциите да покажат и други неща, за които към този момент има информация, само че няма да излезе истината. До петък хемодиализата е работила напълно обикновено “, сподели здравният министър Кирил Ананиев в края на предходната седмица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР