Центърът на Благоевград е блокиран от полиция. Целта е да

...
Центърът на Благоевград е блокиран от полиция. Целта е да
Коментари Харесай

Засилено полицейско присъствие и протест при откриването на македонския клуб в Благоевград

Центърът на Благоевград е блокиран от полиция. Целта е да не бъдат допускани провокации и безредици поради оповестеното разкриване на по този начин наименуван Македонски културен клуб в Благоевград. Тази демонстрация е частна самодейност, подкрепяна от опозицията в Република Северна Македония, чийто представители ускориха в последно време антибългарската си изразителност.

Десетки чиновници на Министерство на вътрешните работи блокираха региона към улица „ Димитър Димов “ в Благоевград, където в 12 часа бе открит македонският културен клуб, оповестиха локалните медии. За събитието дойде и водачът на ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски.

Още от 10 часа тази заран коли на жандармерията ограничиха достъпа на коли до региона, като се пропускаха единствено пешеходци. В клуба пък се събраха посетители от Северна Македония, представители на македонските медии, както и духовник от Гърция, съобщи „ Струма “.

В 11 часа стартира митинг на Вътрешна македонска революционна организация пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград.

Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки също пристигна на място и подреди против офиса галерия с портрети на български революционери от Вътрешна македонска революционна организация. Той разяснява пред публицистите, че откриването на клуба е „ една откровена провокация “, проведена от сепаратистки организации.

Малко по-късно от партията проведоха и митинг в центъра на Благоевград.

„ Това е тежка провокация, която се провежда от Скопие, тъй като те се издъниха доста ужасно, до момента в който атакуваха българските клубове в Битоля и в Охрид. Протестираме против събирането на настоящи македонски политици със сепаратисти в България. Хората, които стоят зад този клуб, споделят, че България е окупатор в Пиринска Македония, че Благоевград е македонски “, сподели пред протестиращите Ангел Джамбазки.

По думите му, Република Северна Македония и водачът на опозицията им ѝ поддържат сепаратисти. „ Това е безусловно нарушение на Договора за добросъседство и всякаква форма на добросъседство и на положителни връзки сред страните “, безапелационен бе евродепутатът.

Председателят на македонския културен клуб, който носи името на Никола Вапцаров, Атанас Мазнев разяснява, че задачата на този клуб е да има културни мостове сред двете страни, а политическите цели са да бъде прието македонското малцинство в България и българското в Република Северна Македония.

Обявеното разкриване на македонския клуб провокира остра реакция от страна на Общинския съвет в Благоевград. На последната сесия съветниците одобриха специфична декларация, в която се показва, че „ основаването на сходен център в нашия град е груба провокация и проява от страна на нелегитимни за нашето право организации “.

Жители на Благоевград обявиха пред БНР, че „ не тук е мястото да се направи подобен клуб “, само че съгласно други самодейността ще способства за българо-македонските връзки.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР