Център за върхови постижения в областта на информатиката ще създадат

...
Център за върхови постижения в областта на информатиката ще създадат
Коментари Харесай

Център за върхови постижения в информатиката се създава от пет университета

Център за върхови достижения в региона на информатиката ще основат пет български университета. Това стана ясно през днешния ден в морския град, където бе първата среща по плана за основаване на центъра.

Партньори в него са Софийският университет " Св. Климент Охридски ", който е водещ сътрудник, и ще работи дружно с Технически университет - София, Русенски университет " Ангел Кънчев ", Университет " Проф. доктор Асен Златаров " - Бургас и Шуменски университет " Епископ Константин Преславски ". Проектът е финансиран по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " и посредством нея, Европейският фонд за районно развиване финансира утвърждения бюджет от 29 781 882 лв..

Създаването на Центъра за върхови достижения ще способства за развиването на региона информатика и информационните технологии в страната и фокусирането на научната активност върху потребностите на стопанската система и обществото. Проектът ще се осъществя в интервала 2018 - 2023 година.

Според ръководителя на плана - проф. доктор Красен Стефанов, неповторимото в това начинание е, че за първи път се търси основаване на разпределена научна инфраструктура в България, която няма да бъде съсредоточена единствено в София, а ще включва огромни градове в страната и водещите университети в тях. Целта е да се употребяват едни от най-хубавите учени от цялата страна в области като математика, физика и химия за създаване на модели, които разрешават обработка на огромни размери от данни в актуалната информатика и информационни технологии, добави той.

В рамките на плана в Бургас ще бъдат построени четири лаборатории, свързани с разбора и обработката на огромни количества данни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР