Ценообразуването е най-сложното нещо в икономиката и винаги когато политиците

...
Ценообразуването е най-сложното нещо в икономиката и винаги когато политиците
Коментари Харесай

Експерти: Правителството почти нищо не може да направи за сваляне на цените. Мерките са прах в очите на хората

Ценообразуването е най-сложното нещо в стопанската система и постоянно когато политиците си мислят, че могат да въздействат, се заблуждават. Това сподели в изявление за предаването „ Тази събота “ по bTV икономическият специалист Кузман Илиев във връзка последните изказвания на служебния кабинет за  на съществени хранителни артикули.
По думите единственото, което може да направи властта, са условия, които да създадат българските производители и бизнесмени конкурентноспособни. А това, което може да смъкна цените, е държанието на потребителите, които стартират да купуват по-малко, когато не могат да си разрешат високата цена.
„ Идеята е  и на хората да им се хвърли нали някаква такава димка, че видите ли ние вършим нещо “, добави икономистът във връзка ограниченията на служебния кабинет.
Според него виновност за високите цени в България има неправилната дългова политика през последните няколко години. „ Тези пари се вкарваха през пенсии и заплати, хората харчат – цените се подвигат “, посочи Илиев.   В момента страната не може да организира каквито и да било ограничения против високите цени, тъй като те са нарушаване, с цел да бъде глобено от страната и да има действителни ограничения. Това е честната позиция, която трябваше да бъде обяснена на хората - съобщи в студиото на “Денят стартира с Георги Любенов ” по БНТ  Димитър Маргаритов - някогашен заместник-министър на стопанската система и някогашен ръководител на КЗП. “Всичко, което се тиражира като ограничения против високите цени е по-скоро прахуляк в очите на хората ”, безапелационен беше той.
По думите му се следи обезпокоително събитие, съгласно числата, които изнася КЗП. “В последните месеци явно има фрапантно утежняване на контрола на пазара, откакто в границите на няколко дни при 470 инспекции са открити 450 нарушавания, което казус ”, добави Маргаритов.

Според него опитите да се търси опрощение с предходни ръководства са несъстоятелни и прикани “всеки да поеме своята отговорност в границите на настоящото законодателство ”. “Безспорно е, че комерсиалните вериги имат огромна пазарна мощ и огромен пазарен дял. В същото време споделяме, че пазарът контролира връзките и прави цените обективни. Но когато има огромна пазарна мощ от страната на продавачите, явно пазарът не работи задоволително добре. В такива случаи има контролиране ”, изясни Васил Велев - ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той добави, че при комерсиалните вериги наред с огромната пазарна мощ, има неяснота, законодателството не ги задължава да разгласяват тримесечни доклади.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР