Ценни протоколи на първия Градски съвет в Ловеч са дигитализирани

...
Ценни протоколи на първия Градски съвет в Ловеч са дигитализирани
Коментари Харесай

Ценни протоколи в Ловеч от преди 145 години вече са достъпни в интернет

Ценни протоколи на първия Градски съвет в Ловеч са цифровизирани и към този момент са налични в интернет.

Това заяви Павлина Петрова, шеф на отдел „ Държавен списък “ – Ловеч, защото на 30 август се навършват 145 години от първото съвещание.

Броени дни след Освобождението на Ловеч от османско робство на локална почва се сформира Привременно държавно управление. Първото документирано съвещание се организира на 30 август 1877 г.  Ден по-късно, за „ да се тури по-правилен ред на работите “, е определен Градски съвет с ръководител Иван Драсов (на снимката) и 17 членове. За касиер е назначен Димитър Пъшков, за преводач Илия Поплуканов, а за писар Н. Начов.

До момента в Държавен списък в Ловеч са сканирани протоколните книги за интервала от 30 август 1877 година до края на март 1904 година Дигиталните копия могат да бъдат открити в Информационната система на държавните архиви.

Протоколите   са достоверно удостоверение за институционалното създаване на Ловеч и основите на локалното ръководство. Документите са избрани от Комисия на Държавна организация „ Архиви “ като „ изключително скъпи “ и са включени в Списък за специфична регистрация.

Плановата цифровизация на протоколите на Общинския съвет, които са в Държавен списък – Ловеч, стартира през 2013 година и продължава и през днешния ден.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР