Ценна църква в русенското село Пепелина беше ограбена два пъти

...
Ценна църква в русенското село Пепелина беше ограбена два пъти
Коментари Харесай

За тази гнусна постъпка на нечовеци в Русенско ще се говори дълго

Ценна черква в русенското село Пепелина беше ограбена два пъти в границите на една седмица. Първият път са откраднати парите от продажбата на свещи и даренията. А вторият път – 20 икони, като едната от тях е по-особена.

На нея е изобразена Богородица с младенеца, като под ръката на Божията майка има железна фигура.
Църквата е издигната при започване на XX век.

Сумата, която в началото е открадната не е огромна – към 120 лв.. Въпреки това локалните са надълбоко огорчени от стореното.

„ В Деня на будителите разбрах за първия грабеж. Казаха ми, че вратата на църквата е отворена. Отрязали са халката на катинара и са влезнали в църквата.

Тогава бяха изчезнали парите, които се събират от продажбата на свещи и даренията, които оставят хората, които идват в църквата”, описа кметският наместник Георги Корчев пред bTV.

Голямата икона, която е открадната при втория щурм, с изключение на с металния си обков, се отличава и с това, че под ръката на Богородица има малко дребосъче, което наподобява на младенец.

„ Този храм е свят за селото, почитан. По-рано си имаше духовник, който си служеше. Моят мъж не пожела да пристигна, тъй като е доста сърдит, угрижен, че се случва това нещо”, описа локална жителка.

От полицията пък оповестиха, че още четири храма в региона са били ограбени. Намират се в прилежащи на Пепелина села.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР